header-photo

Random Things 2

2014-07-21



Assalamualaikum wbt semua…

Lamanya x update blog ni. Bersawang dah gamaknya site aku neh. Haha. Sorry la blog sebab tuan hang ni busy class memanjang. Bajet busy…

Post sebelum ni special pasal semester 9 (konon…) when I finished O&G, Peads ngan Medicine. Alhamdulillah result clinical untuk ketiga2 subject dah pon keluar. Macam biasa la, peads sure akan jadi result paling sadis dari dulu sampai sekarang. Tapi takkan membantutkan semangat untuk terus berusaha untuk PRO3. Moga2 aku dan kawan2 lulus PRO3 with flying colors. Amin…

And Alhamdulillah…

Syukur kehadrat Ilahi sebab hari ni (20/7/14) officially habis kelas di tahun 5!! (Yaaa…hari Ahad pon ade kelas hokeyh!)Last class as medical student InsyaAllah. Rabu ni exam EOP Emergency and OSCE on Friday. Lepas tu nak cuti raya 2hari and sambung perjuangan study lepas raya. Sokmo raya x bebas sebab lepas raya je major exam. So cruel..yes I know I know (T__T)

Now aku dan kawan2 dah berjaya completekan another 3 more postings di semester 10 (konon); Surgery, Orthopedic and Emergency. Post today just recap sikit2 pasal each and every posting.

4th posting this year is Surgery. 

This year Surgery okla. Best tu best tapi sebab stress semua mende dah nak kena hafal one by one memang sakit jiwa jugak la. Tapi dengan bantuan sahabat2 group aku, Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Sekalipun di saat2 akhir (kinda kelas last jugak la) ade sedikit drama yang berlaku ( noe what am sayin?), tapi ahamdulillah semuanya happy ending. Teaching masyuk, exam je yang sadis sikit sebab study mende lain dapat case mende lain. But anyhow Surgery tahun ni berjaya di tempuhi dengan jayanya. So Alhamdulillah…

Next posting lepas Surgery is Orthopedic. 

Ini memang posting paling heaven. Sebab? 

Kelas banyak kat IMS Learning Centre and pagi2 boleh pekena nasik lemak tak pon roti telur. Bhahaha.. Orthopedic this year kami cover most of Ortho based case sebab fracture cases dah cover masa tahun 4. Banyak kena study pasal tumor. Osteosarcoma…banyak oma oma yang kena baca. Kami belajar pasal SUFE, Perthe’s disease, DDH dan manyak lagi. Jujurnya Orthopedic case lebih best daripada fracture case sebab ade pathophysiology yang senag di fahami. Kalau fracture bagi aku bosan sikit la sebab mai2 patah ja. Tapi pandangan masing2 la kan? 

                                     Posing lepas habis BLS...lepas 5 tahun kena ambik lagi


Cuma even tahun ni focus akan more towards ortho cases, still jugak exam aku di bombard dengan soalan tahun 4. Apekah? Haha. Jawapan: Bila dah tahun akhir, ko kena be prepared sebab soalan akan datang dari segala macam sudut even soalan2 di Tahun 1. But Ahamdulillah even though banyak cabaran dan halangan yang mendatang tahun ni, aku berjaya attend beberapa Surgery yang best. Yang favourite tu flap ngan skin graft sebab sebelum ni aku amat2 minat plastic. So bila tengok orang buat flap memang rasa teruja! Haha.. 

And last posting yang alhamdulillah dah complete today is Emergency Medicine. 

                                           Habis kelas ngan ED Specialist Dr. Zaid J
This year kitorg posting kat ED HTAR. Subhanallah memang havoc sangat2. Tambah2 pulak skang ni kan bulan puasa. Pengalaman on-call kat ED HTAR memang yang paling mencabar yang pernah aku lalui sebab boleh tengok sendiri doctor kerja sampai tak sempat nak duduk. Dulu salu komplen kalau pergi ED lambat dapat treatment tapi lepas duduk sendiri kat situ, memang rasa la peritnya. Allah je Maha Tahu…

Pengalaman resus patient tahun ni berbeza sikit sebab lebih banyak exposure yang kita dapat. Plus tahun ni dah complete BLS course and dah ade licence. Alhamdulillah. Cuma time BLS semua nampak senang je. Masa course BLS rasa buat 3 rounds CPR maintain je high quality chest compression. Tapi bila betul2 perform kat patient memang seriously balik rumah tangan kaki cramp and memerlukan stamina yang kuat. Pada pandangan aku, nak dapatkan good CPR 1st kita ni sendiri kena fit. So exercise la ye mulai sekarang so that lepas kita resus patient, kita xkan di resus oleh team mates kita pulak.

Some of our patients survive, some don’t. My condolences to all the family members yang kehilangan. Mereka sudah, waktu kita akan menyusul. Apa yang perlu kita sentiasa ingat is that mati itu pasti and Allah dah janji dalam Surah Ali- Imran ayat 185: 

Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except the enjoyment of delusion.

So itulah serba sedikit yang aku nak share malam ni. Coretan ni mudah2an kekal di sini and bila dah grad nanti boleh datang site ni baca balik. Kenangan di zaman medical school.



Jadual PRO3 pon dah keluar. Doakan kami semua berjaya insyaAllah. Jadi doctor berjaya buat ummah insyaAllah. 

Wassalam.

P/S: Al- Fatihah buat semua yang terlibat dalam nahas MH370 dan MH17. Al- Fatihah. Doakan juga saudara kita di Palestin



1 comments:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Post a Comment