header-photo

Clinical Year: Forensic Medicine

2012-01-20


Assalamualaikum

Medical Forensic and Toxicology
Medical Forensic and Toxicology, atau nama BMnya, Forensik Perubatan dan Toksikology, dan cikgu saya selalu berpesan jika ada -logy -logy di belakang perkataan, it means study. Secara generalnya, Forensic medicine ni melibatkan penyiasatan, analysis yang berkaitan dengan scene-scene jenayah, mostly macam kes-kes pembunuhan, salahlaku seksual, kes-kes bunuh diri, luka pun termasuk jugak dalam Forensic nih.

Manakala toxicology pulak, mostly dia concern tentang racun2 serta kesan2 dia pada tubuh badan kita, tidak lupa jugak cara2 nk uruskan patient yg terkena racun. Bg saya, tajuk toxicology ni dia lebih kepada tajuk pharmacology.



Buku Forensic Medicine dan Toxicology


Dan Alhamdulillah telahpun selesai round Medical Forensic and Toxicology, dan saya akan summarize dalam bentuk gambar :P


Bidang Doktor tidak terhad kepada merawat pesakit, tapi berperanan juga dalam menyelesaikan kes jenayah.



Fingerprint sangat penting dalam kerja identifikasi dalam forensic sbb dari fingerprint, suspek dapat dijejak.




Dalam tajuk senjata api, semua aspek senjata api dipelajari, dari senjata api, sehingga kepada pelurunya.



Beza antara racun dan ubat adalah jumlah doses, racun juga bermacam-macam jenis, dari bahan kimia, ubat, hingga kepada tumbuh-tumbuhan.



Organophosphate merupakan racun yang sering dialami oleh petani yang tidak memakai topeng pernafasan


Paracetamol merupakan digunakan bila demam, tp tidak boleh ambil kerap sgt, kerana ia boleh merosakkan hati pada dose yg tinggi.



-sekian-

5 comments:

Astromas said...

best... terima kasih ats posting ni..

Wahidah said...

salam ziarah ...:)

so mcm mn forensic best tak?? rs2 nak sambung study lepas ne in forensic tak?? :P

pcm mmg bole mkn tp kerap sgt effect kt liver kan..:)

The Medical Duo said...

to Astromas: InsyaAllah semoga sama2 beroleh info yg bermanfat :D

to kak Wahidah: Forensic mmg best kak tapi maybe buat speciality len kot. Insyaallah. PCM mmg syokl di makan ketika sakit tp long term effect dia kena jaga2

Dato' Dr. Nurul 'Afifah :) said...

wah bestnye!!:D

saya pernah baca sikit-sikit(belek je sebenarnya)buku forensic medicine. memang ngeri! rasa nak nangis pun ada tengok gambar-gambar tu. -_-"

by the way,akak dah start clinical ke taun ni? bestnye. saya tak saba nak masuk MBBS hujung taun ni. :)

The Medical Duo said...

best2... MBBS memang best. cuma time exam je yang buat MBBS x baper nk best T__T.

InsyaAllah akak doakan k? akak dh abis 4 postings..another 2 insyaAllah

Post a Comment