header-photo

High Blood Pressure

2011-11-10

Assalamualaikum semua, harap2 semuanya sihat belaka

=)

Photobucket
*penyakit darah tinggi aka hypertension

Penyakit darah tinggi ni atau nama omputihnya hypertension, terjadi apabila tekanan darah melebihi 140/90 (140 systole, 90 diastole). Selalunya, penyakit ini menyerang orang tua, tapi orang muda pun buleh kena jugak kalo tak jaga diet ataupun banyak ambil garam dalam makanan.

Darah tinggi ni selalunya dikesan secara tidak sengaja, iaitu semasa doktor membuat pemeriksaan tekanan darah secara tidak langsung (cth : dalam medical checkup, sbb jarang orang yg akan jumpa doktor untuk diperiksa tekanan darahnya sahaja).

Antara punca2 yang boleh membawa kepada penyakit ini adalah :

- byknya pengambilan garam dalam makanan
- sedentray lifestyle (xbyk bergerak)
-masalah buah pinggang
-merokok
-obesiti
-stress

Sign and Symptom

- sakit kepala
-gangguan penglihatan
-rasa loya dan muntah
- confusion

Rawatan

Tujuan rawatan bagi penyakit darah tinggi adalah menurunkan tekanan darah bawah daripada 140/90. Ubat-ubatan yang digunakan dalam rawatan adalah :

-Symphatolytic drug @ symphatetic depressant
-Diuretic
-Calcium Channel Blocker
-Renin Angiotensin Aldosterone System Inhibitor (RAAS)
-Direct Vasodilator

Langkah pencegahan

-banyakkan bersenam
-kurangkan pengambilan garam dalam makanan
-kurangkan merokok
-kurangkan pengambilan gula

Akhir kata, kita kena berjaga2, kalo rasa sumthing wrong tentang kesihatan kita, bawak2 la pergi jumpa doktor, jgn smpai melarat, baru nk cari doktor. Prevention is better than cure.

Wassalam.

*info2 yang dipaparkan adalah untuk maklumat pengetahuan sahaja, dilarang sama sekali untuk amik guna buat practical, kalau nk guna, consult doktor yang berhampiran dengan tempat tinggal anda^^

10 comments:

M.Hasyimi said...

macam mana dengan teori org kata makan daging kambing akan naik bp..

dah la ni musim raya adha.. byk daging dapat ni..

Anonymous said...

klo meroyan bole kire x sekali dgn punye symptoms? :D

The Medical Duo said...

M. Hasyimi: It's actually not a theory anymore as they already buat research on this issue. Red meat color merah sebab dia banyak myoglobin. Myoglobin adalah sejenis protein yg store lots of iron. In the other hand, ayam is called a white meat which have lower amount of myoglobin. So, kita tahu Iron is important for our blood formation kan?

Iron is a metal that may contribute kepada beberapa problem example inflammation and excessive formation of free radicals. These are some conditions related to the imbalance of the BP.

Hope we answer your Q already :)

The Medical Duo said...

Anonymous: Meroyan is psychological disease..non of it related to high blood pressure. :P

najihah iman said...

salam ziarah,

keep updating ya.
such a nice + knowledgeable site :)
islamic too :)

Zie said...

kalau yg dh mmg ada keturunan darah tinggi camana pulak? kalau jaga2 jugak utk elak darah tinggi akan lama2 kena jugak darah tinggi ker?

M.Hasyimi said...

moga dapat sedikit sebanyak membantu info ini..

http://www.vaughns-1-pagers.com/medicine/blood-pressure.htm#bp-range-chart

The Medical Duo said...

Kak zie: x semestinya org yg ade ade sejarah keluarga yg menghidap penyakit darah tinggi ni sure akan menghidapinya.

Cuma risikonya lebih berbanding orang yg xde sejarah keluarga menghidap darah tinggi.

Kalau jaga kesihatan dan amalkan diet yg seimbang insyaAllah boleh di jauhi penyakit ni :)

M. Hasyimi: Camne syimi???

Afiq Arif said...

kalau selalu marah boleh menyebabkan hypertension x?

The Medical Duo said...

emotion buleh trigger the attack but not primarily caused hypertension

Post a Comment