header-photo

Sekilas Julai

2013-07-09

                Alhamdulillah, post kali ini boleh dikatakan post-exam post. Syukur kepada Allah, kerana diberi kesempatan untuk menghabiskan peperiksaan tahun 5 kuliah perubatan di university kaherah, pada 4hb Julai 2013.  Banyak al-kisah yang berlaku beberapa hari sebelum itu.

                Antaranya yang sedang panas sekarang adalah keadaan di Mesir terutamanya.  Memang boleh diandaikan hasilnya akan begini, di mana rakyat turun ke jalan, seperti revolusi  25 Januari yang lalu, cumanya kali ini ia terdiri daripada 2 kumpulan; kumpulan yang menyokong presiden morsi dan kumpulan rebel @tamarrud. Ianya bermula pada 30 jun 2013, di mana pada tarikh itu, kumpulan tamarrud keluar berhimpun ke dataran tahrir bagi menyatakan bantahan seterusnya mendesak presiden mesir, Dr Morsi melepaskan jawatannya.

Himpunan di Dataran Tahrir


Kemudian diikuti pula dengan himpunan oleh kumpulan yang menyokong presiden Dr Morsi, kumpulan ini berkumpul di Dataran Rabiatul Adawiyah. Kumpulan ini juga diadakan di kawasan-kawasan lain di mesir bagi menyatakan sokongan terhadap Dr Morsi.

Perhimpunan di Rabiatul Adawiyah, Rab'ah


                Dalam keadaan jumlah kumpulan masing-masing semakin bertambah, dilaporkan keganasan tercetus, antaranya kecederaan orang awam, markas Ikhwan Muslimin diserang dan dibakar, sehingga ada yang melibatkan korban, juga terdapat laporan bahawa kumpulan rebel@tamarrud membawa senjata seperti pedang, parang dan juga senjata api.

                Kemudian pada 1hb Julai 2013, majlis tentera telah memberi tempoh kepada kedua-dua belah pihak bagi menyelesai kemelut yang dialami, antaranya menggesa Dr Morsi untuk tunduk kepada tuntutan rakyat. Pada tengahmalamnya, Dr Morsi mengumumkan dalam ucapannya, bahawa beliau tidak akan memenuhi tuntan majlis tentera, kerana beliau adalah presiden yang dipilih secara sah oleh rakyat melalui jalan demokrasi, iaitu pilihanraya.

 Sepanjang tempoh itu, saya juga mendengar khabar berita bahawa kemungkinan peperiksaan akan ditangguhkan berikutan keadaan semasa di Mesir. Jadual peperiksaan yang ada pada ketika itu adalah pada 4hb dan 6hb julai. Jadual asalnya pada 6hb julai, akan tetapi, khuatir jika peperiksaan 6hb ditangguhkan, maka saya memilih untuk menduduki peperiksaan awal, iaitu pada 4hb Julai 2013.

Malam sebelum peperiksaan, dikejutkan dengan rampasan kuasa yang dilakukan oleh majlis tentera ke atas presiden mesir. Saya secara peribadi, amat sedih dengan peristiwa tersebut, seorang presiden yang sah, digulingkan. Malam itu juga ada sebahagian rakyat mesir yang ‘gembira’ dengan peristiwa tersebut, dan ada yang bersedih atas peristiwa  itu.

Sekarang keadaan di Mesir berubah, himpunan masih berterusan, baik di Dataran Tahrir mahupun Dataran Rabiatul Adawiyah, kebanyakan student di sini mengambil langkah berjaga-jaga, dan secara keseluruhannya masih boleh menghela nafas lega, Cuma pergerakan malam dikurangkan serta tidak digalakkan keluar berjalan. Terima kasih kepada persatuan serta kedutaan yang mengeluarkan garis panduan keselamatan.

Mohon doa agar keadaan mesir kembali aman dan tidak berlaku konflik yang berlanjutan.

P/S : ulasan di atas hasil daripada penulis sendiri berdasarkan perkembangan yang berlaku di mesir 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pada hari jumaat 5hb Julai, saya dikejutkan dengan pemergian seorang sahabat sekolah menengah, Fahmi Rosli. Beliau meninggal disebabkan lemas ( menurut sumber yang saya diberitahu), Allah, betapa sedih serta terkejutnya saya tentang berita tersebut, dalam batch SMKA Al-Irshad 2003 – 2007, beliau yang Allah jemput dahulu.
Al – Fatihah
Semoga ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman


0 comments:

Post a Comment