header-photo

Freshman

2013-08-02



Salam 25 Ramadhan buat semua pembaca

Syukur Alhamdulillah sebab kita semua hampir berjaya meng complete kan ibadah puasa kita. Moga kita kekal bersemangat di hari2 terakhir bulan yang mulia ini.

Saya mula tulis blog ni masa tahun 2. So most of the memories embedded here are those from second year onwards. Today, I would like to share a story of my freshman year in International Medical School, MSU Shah Alam and how I end up in MSU.

Lepas habis SPM di Maahad Muhammadi Perempuan, I apply a lot of places. DQ, UPU, matrikulasi, and even JPA untuk program luar negara. Macam2 la senang cerita. Result SPM masa tu pon Alhamdulillah ok. 

1st result yang keluar was Darul Quran. I am so happy sebab application ke Program Persijilan Tahfiz Al- Quran Darul Quran telah berjaya. Ouh I still remember those days during DQ’s interview. Susah kot (T____T). Sebbek temuduga buat dekat MMP so takde la nk cuak sangat. Lepas dapat surat tawaran ingat nak p la. Tapi tup2 x pergi gak sebab ade masalah keluarga. Huhu…sedih sangat2 tapi xpelah. Saya cube redha and ingat yang setiap yg berlaku pasti ade hikmah.

2nd result yang keluar adalah application JPA PILN. It’s always being my childhood dream that my first flight wil be an international one which is fly ke Egypt untuk sambung belajar medic kat sana. I apply PILN program, attended “Kursus Pengenalan Kerjaya Seorang Doktor” kat HRPZII and completed the JPA interview. However, masa phase nak isi online test ke ape tah, my Dad suddenly changed his views. He said he will be happier if I just study in Malaysia. I am so disappointed.  I Cried. But I believe that by making him happy, Allah will make me happy. So, yes… my dreams doing undergrad study overseas ends there.

3rd result yang keluar was matriculation. Dapat Kolej Matrikulasi Perak (KMPk). Sains Hayat. Hayyo…. Masa tu pandang sebelah mata je matrik sebab sape2 yg pergi matrik semua kata matrik susah. So memang x nk g la matrik. Tunggu UPU jelah.

4th result was UPU. UPU.UPU.  I didn’t get any place with my results. Even I got ##A for my SPM, I failed to get any place in UPU. Competition tahun tu memang high, kalau x dapat straight A1 memang la susah. (T___T) 

Sebab dah takde benda lain tinggal, last2 sy pergi jugak la matrik. Matrik memang susah. I didn’t study well. My grades aren’t that bad but to get a place for MBBS in IPTA, it’s just impossible. Tapi ade jugak memori indah kat sini. Salah satu yang sy xleh lupe was attending international youth conference kat oversea. Thank you Allah for the unforgettable moments U gave me.  Banyak lagi kenangan manis tapi dah penat nak tulis. Haha.

Masa lepas habis matrik, memang suffer la sebab x tahu nak study ape. I got UPU post matriculation for Occupational Theraphy (OT) under FSKB UKM KL. Sempat study one sem and MARA tawarkan MBBS program under MSU. It’s an IPTS. I never wanted to be in IPTS for whatever reason but because it’s medicine so yeah… I agreed. Saya anggap benda ni as second chance yang Allah bagi untuk saya teruskan cita- cita saya untuk jadi doktor. 

So my freshman year dekat IMS MSU Shah Alam Campus pon bermula on 4th October 2009. That tarikh.. how can I forget (^^,)

So masa mula2 daftar kat IMS, memang rasa sedih sebab kampus MSU kecik. X macam UKM. Masa tu terfikir balik betul ke keputusan saya ni. Aduhai… Tapi counselor kate kampus MSU akan siap tak lama lagi. So saya pon berdoa dan bersangka baik jelah. Syukur Alhamdulillah. Janji di tepati tidak di capati. Kami study kat kampus lama sekejap je. Lepas 3rd internal assesment, kami pindah ke kampus baru. Facilities memang super awesome la kalau nak compared ngan kampus lama. Syukur… 

Saya termasuk dalam geng intake kedua MBBS. Masuk program lewat sebulan sebab urusan SPC. Masuk2 je kelas memang tahap ape pon tak tahu la ke dungu an saya masa tu sebab orang lain dah sebulan belajar. Kami 14 orang je lambat masuk. Tapi Alhamdulillah sempat catch up dengan bantuan kawan2 dan pensyarah. 

Ingat lagi masa tahun satu. Kelas memang dari pukul 8-5 setiap hari kecuali hari rabu. Sebab hari rabu kelas start pukul 9. Setiap pagi akan ade 3 jam lecture. Gap sejam. Lepas tu lab dua jam. Then gap solat sejam. Then dissection class for anatomy. Memang setiap kali balik je, x sempat nak bersosial ke hape sebab malam balik dh kena study untuk esok. Masa tahun satu plak banyak kuiz. Nak adapt kemain susah.  

Kelas lecture pagi memang memerlukan konsentrasi yang tinggi. Masa 1st ngan second lecture semua orang stay awake. Tapi bila dah masuk 3rd lecture siap ade yang dah tersengguk2. Termasuklah saya. Bhahahaha… Lawak bila terkenangkan pengalaman kelas histology. Saya tak suke study histo sebab saya tak pandai lukis cell. Mata akan mengantuk bila tengok microscope. Dah la banyak kena lukis setiap kali lab histo. Saya jugak pernah kena tegur ngan lecturer histo sebab saya suke sgt tidow dalam kelas dia. Kalu saya tahu kelas hari tu ade kelas histo, sure saya akan carik dinding siap2 sebab bila lecturer masuk je terus jadik mengantuk. Kalau duk dekat ngan dinding senang skit nak sandarkan kepala. Haha….

Sekali tu, Dr. tu masuk kelas and 1st benda yang dia pesan lepas dia bagi introduction was:

“Izzah, please don’t sleep”

Malu gila masa tu.  Satu kelas gelakkan saya. Tapi x goyah sikit pon rasa mengantuk. Sorry sir, but I still sleep. Haha. 

My favourite class masa freshman adalah PHYSIOLOGY. Saya memang tabik sangat dengan sorg lecturer physio ni sebab dia mengajar best. Masuk kelas bawak marker je. Sungguh takjub. Lab physio pon best sebab lab physio banyak study clinical. Buleh pakai steatoscope. Memang saya amat teruja setiap kali lab physio sebab masa lab physio je yang saya rasa macam doctor sikit. Naif sangat masa freshman dulu. Dapat pegang stet pon dah waaaaa…..LOL. 

Biochem memang best sebab saya suke biochem. Prof yang mengajar pon membuatkan Biochemistry tu nampak senang. Tapi yang seramnya, Biochem ni banyak kuiz. Setiap 2 minggu akan ade kuiz. Biochem ni pon ade lab jugak. Lab dia macam lab kimia zaman sekolah dulu la (Duhhh!!) Memang jenuh la kena study. Kena hafal macam2 test, results and cycle yang saya pon dah lupe nama dia. Ingat Kreb’s Cycle je. Haha.

Kelas anatomy tak kurang bestnye jugak tapi sebab banyak fakta so susah sangat nak absorb. Blaja pulak cover to cover sebab masa preclinical, IMS guna system traditional. Kat Malaysia x banyak medical school yang pakai traditional sebab block study or integrated study dah dikira superior masa tu. Dissection class masa petang memang syok sebab bleh pegang mayat. 1st time masuk dissection hall, saya rasa gelabah sangat sebab orang cakap mayat ni macam2 jenis and rupe and menyeramkan. Bukak je pintu dissection hall, bau formalin menusuk hidung. Kejap je bleh bertahan. Lepas tu semua orang ‘menangis’. Balik rumah baju siap basuh dengan khas lagi sebab takut kena air mayat tu semua la. Haha…awal2 je. Lepas tu dah alah bisa tegal biasa.

Tapi anatomy saya ni memang la menyayat hati. Saya viva borderline. Masa keluar nama borderline dekat board, saya rasa macam tabah je. Sekali balik je rumah, terus nangis. Hoho… kenapa saya nangis?
Sebab viva means ape yang saya study for one year kena revise balik within 1 day. Dah la masa tu bulan puasa. Dugaan betol. Saya tumpang rumah member malam tu sebab kami nak study sama2.
Ke esokan harinya saya viva pukul 8 pagi. Dua station ade. Satu station akan tanya soalan from diaphragm upward. Means CNS, CVS, Respiratory system. Satu lagi station akan tanya pasal diaphragm downwards which comprise GIT, GUT, Reproductive system. 

1st station dapat soalan GI tract. Alhamdulillah.
2nd station dengan external examiner from UKM, dapat soalan CNS. Erk..!

Lepas exam yang berakhir lebih kurang jam 12 tengahari, result terus keluar lebih kurang jam 3 petang. Ape yang epic adalah barangsiapa yang nak tengok result, kena masuk jumpa dekan sorang2 sebab dekan akan bagi komen semua. Mak aih!!! Masa tu dada dah rasa nk meletup sebab cuak. Saya berdoa and cube positivekan diri. Dalam batch saya, saya adalah orang pertama yang masuk jumpa dekan sebab dah tak sanggup nak menahan curiosity. Jenis tak sabar macam ni la…

Syukur Alhamdulillah saya lulus!

Hanya Allah yang tahu keadaan kat luar bilik dekan tu. Memang gamat. Macam2 situasi ade. Ade yang tengah kol parents. Ade yang menangis. Ada yang melompat2 kegembiraan. Ade yang nangis sebab happy sangat.Macam2 suasana. Masa tu rasa relieved sangat sebab berakhir jugak perjalanan saya di tahun 1. So, 1/5 done!

And that’s end my freshman year.

Banyak hikmah yang Allah tunjukkan selama saya study kat sini.


  • Saya belajar yang Allah beri apa yang kita perlukan, bukan apa yang kita nak.
  • Saya belajar tentang cara kehidupan di luar ‘safe zone’. Dulu kat sekolah agama, semua terjaga. Tapi bila sambung belajar plus kat IPTS, Allah tarbiahkan saya dengan cara mengekalkan biah solehah di kampus.
  •  Allah ajar saya tentang rendah diri.
  • Allah hadiahkan saya sahabat2 yang hebat.

Dan saya berikrar untuk jadi seorang doctor yang hebat and akan sentiasa mencuba untuk jadi houseman yang competent sekalipon saya lepasan IPTS.I’ll prove to people that I deserve what I have today. Sekarang pon tinggal lagi setahun 6 minggu aje before graduation. Hope everything turn out smoothly. Doakan saya. 

Wassalam.




6 comments:

RNS said...

Baca perjalanan kak izzah sebelum medik Msu lebih kurang apa yg saya lalui dulu. Yup dulu saya pun pergi program 'Pendedahan Kerjaya Seorang Doktor' JPA tu. First experience yg sy x kan lupa waktu tu, dapat tengok a woman deliver her first child kat department o&G.

Inshaallah semoga dipermudahkan jalan kak izzah. :)

The Medical Duo said...

InsyaAllah dik. Sama-samalah kita berusaha. Medan jihad kita di sini. Apa pon yg kita buat, buat sehabis baik insyaAllah.

Anonymous said...

Bagus x facility msu ims shah alam?best tak?sy bakal blajar di sana thx for info

The Medical Duo said...

Facilities campus ohsem sbb baru. Semua bnda baru lagi. Best ke x tu entah la. Bagi akk yg dh masuk tahun ke 5 ni, best la kot

nurizzatur shafarah said...

salam..seronok bce blog akak,11/5 nie sye daftar di msu ambk BAC.MED SCIENCE.. insyaAllah da abiz BMS nie saya nk buat medik..akak kt mne skrng nie?:)

Budak Chocoberry said...

Salam kak..mcm mne akk dpt twrn mbbs from mara tu..akk minx ke mmg dy bgi offer?

Post a Comment