header-photo

Endometriosis:Sakit ketika Haid?

2011-10-30


Salam alaikum dan salam sejahtera…

Ampun dan maaf di pinta sebab dah berkurun x update blog ni. Bukan sengaja x mau update tp belum berkesempatan ntuk menaip sebarang entry. Walau camna pon, kami akan try gak cari sikit masa untuk menulis entry2 islamic dan entry2 perubatan buat tatapan anda semua.

Sekarang sy ngah posting kat maternity ward kat HTAR…co admin plak sdg take Forensic posting. Most of cases I encountered kat hospital are female related…(sure2 la dh posting sakit puan). So today I wanna share with u guys about one problem yg memang selalu berlaku kat wanita which is ENDOMETRIOSIS. Bagi wanita, anda patut tahu pasal endometriosis ni sebab lately ramai wanita2 yg di diagnosed with this problem. Bagi lelaki2 plak, anda juga kena amik tahu hal2 camni sebab u have mom, sisters and your wife which need your attention and concern.

As usual, before sy jump to the disease sy akan terangkan normal physiology yg berlaku dalam badan seorang wanita itu…ok?

So…ceritanya macam ni.

Wanita akan melalui proses ovulasi usually hari ke 14 dalam kalendar haid. Apabila adanya sperma after sexual intercourse, there will be fertilization and pregnancy will follows. Dinding rahim akan menebal so that it can support the baby’s development.

But if there is no pregnancy, dinding rahim akan slough off and came out through vagina as a menses a.k.a darah haid. Slough off ini melibatkan ransangan hormone pada dinding rahim. Dinding2 rahim terdiri daripada berbagai jenis sel, antaranya adalah sel otot. Sel otot inilah yg contract semasa haid and cause the menstrual pain. Sel2 ni contract kerana badan kita harus menyingkirkan sel2 rahim yg lama and after that sel2 baru akan menggantikan sel2 lama tadi.

Ok…now we talk about the disease.

endometrial implant adalah tisu2 rahim yg wujud secara ectopic

Endometriosis ni merupakan suatu keadaan di mana sel2 tisu yg melapisi rahim, wujud di luar rahim. Kat lua rahim ni maybe kat dalam abdominal cavity, kat ovary, kat tulang pinggul or anywhere else inside the body (even in lung and brain u know???). Sekalipun sel2 ini wujud di luar kawasan yg sepatutnya, sel2 ini akan tetap berfungsi terhadap ransangan hormone. So senang citer, even dia wujud di luar rahim, sel2 ini akan tetap contract and slough off. Darah haid yg terbentuk ni x bleh nk pass through vagina sebab dia dh outside the rahim kan? So, it will accumulate in the body cavity and cause inflammation to the body…which clinically felt by the patient as pain.

Salunya patient akan mengadu sakit bahagian pinggang ketika datang haid. Maybe 2-3 hari sebelum haid bermula, semasa haid, atau di penghujung masa datang haid. Bagi mereka yg rasa sakit ni tapi x teruk sangat, anda mungkin hanya mengalami menstrual pain yg biasa di sebabkan oleh contraction sel2 otot rahim anda. So don’t worry ok?

But for those yg having severe pain, u should seek your general practitioner for medical consult. Endometriosis bukanlah something yg lethal tapi ianya menyakitkan and may alter your daily life. Ada certain people…when they have the period they can’t even stand up or walk. Usually kalau patient yg mempunyai masalah ini, doc akan prescribe ubat tahan sakit a.k.a analgesic. Contoh ubat yg salu doc bagi is Ponstan dan beberapa jenis treatment lain mengikut kesesuaian dan keadaan patient. Kalau medication xleh nak relief the symptom, doc akan suggest the patient to go for surgical intervention untuk membuang sel2 ‘jahat’ ini.

So bagi anda2 yg mempunyai sebarang masalah terutamanya suffer with severe menstrual pain, go for a consult with your gynecologist to make sure you receive proper treatment for your illness. Take good care of your health (^__^).

Wassalam.

25 comments:

Zie said...

as salam doktor...harap sihat ya, alhamdullillah dan terima kasih for this post...

The Medical Duo said...

wkumslm kak zie...baru bleh update kak. sama2..kami sekadar berkongsi ilmu yg sikit ni :)

liyana izzati said...

good information. thank you doc :)

SYARIFF HAIKAL said...

WOW KT BRAIN PUN ADA..LAKI ADA X??.

The Medical Duo said...

liyana izzati: sama2..alhamdulillah semoga berolah manfaat bersama ye?

syariff haikal: kalu laki tu ade rahim boleh jadi dia ade gak la...kalu nama laki tu abdul rahim xde kaitan ye? hehe..

Anonymous said...

assalamualaikum
very nice to know this very informative
things...tq
just one comment
it'll be better if you not use 'bahasa
rojak'...
use one language (either malay or eng)
nicer to read, easier to understand, and
hopefully may attract more
visitors...insyaAllah.. :)

The Medical Duo said...

wkumslm Anon..

InsyaAllah sy akan cube work on it...tabiat buruk yg susah nk di buang even during presenting my case in front of specialist :(

maybe i will use malay lah...and only use english in certain medicals terms that I fail to translate :) Anyway tengs 4 visiting us here :D

ketikketok said...

Jika anda telah disahkan oleh klinik mempunyai fibroid, cyst dan dinasihatkan membuat pembedahan..makanlah SALAMON selama 1-2 minggu. Selepas itu buatlah pemeriksaan semula di klinik.

The Medical Duo said...

tq for the share ketikketok

azura sulaiman said...

doktor..skg saya tgh hadap sakit ni..anak dah 4..tapi masih sakit bila haid..rasa macam kena perah2 perut ni..kepala sakit..pinggang sakit...aduh tak larat betullah..mcm2 ubat dah makan tp still camni jugak

Anonymous said...

assalamualaikum doktr,
nak tanya, kalau kita period.ia akn ikut date bulan2 yg lepas kn? hanya beza dlm sehari dua je.

tp kalau haid kita lambat dlm 2 minggu, n aftr 2 weeks kita period...tu nama nya penyakit atau apa ya?

t.kasih

The Medical Duo said...

to anon: Klau lewat 2 minggu bagi org yg dah berkahwin maybe kita akan check urine sbb boleh jadi pregnant. Bagi yg x pernah ade sejarah sexual intercourse, maybe hormonal imbalance sahaja. Kadang2 kalau kita stress hormone boleh jadi imbalance and akan affect mesntrual cycle kita. So x perlu risau la... sbb lepas 2 minggu haid cik dah kembali seperti biasa. Tapi kalau masih ragu2, boleh jumpa mana2 doc untuk pengesahan :)

The Medical Duo said...

to puan azura sulaiman: saya pon x pasti sgt keadaan puan sbb kena tgok and ade beberapa soalan yg perlu di tanya. tapi sebagai langkah berjaga2, better puan ke klinik mane2 untuk buat ujian darah or ultrasound.

Anonymous said...

bahasa napa campur melayu & english ya??..x faham

The Medical Duo said...

I try to improvise later k :D

Anonymous said...

hehe...nice blog, setuju tentang bhs campur2 ni..tp ada ruang utk penambahbaikan..:))

Anonymous said...

Hye doc..
sebelum ni sye xpernah alami sakit pinggang bila dtg haid....tp pernah sekali bila dtg haid sye alami sakit pinggang yg teruk sehingga hampir sebulan. Selepas sye jumpa doktor, doktor tersebut inform yg tu hanya disebabkan otot yg kejang.
tapi ketika hari pertama period,ketulan drh agak besar dr biasa dan byk. Sehingga skrg bila period sye akn mengalami sakit pinggang di bhgian blkg.
perlu x sye refer dgn doktor sakit puan

Anonymous said...

hye doc..

ade cara x nak membetulkan kiaran haid..
saya mengalami masalah kitaran haid yang tidak teratur.. kadang2x 3 bulan sekali..then 2 bulan sekali.. ader x jalan nak selesaikan masalah ini?

Anonymous said...

Salam doc..Saya ada mengalami sakit pinggang dan belakang badan yang teruk 5 hari seblm haid. Saya tak pernah sakit seperti ini. Adakah ini tanda-tanda penyakit Endometriosis? Saya takut penyakit lain je. Saya ada mengidap Diabetes during my last pregnancy.... Pls share your expertise. Thanx

Anonymous said...

Salam. Doc ……… nak tny ……kalau masa period rasa sakit pada bahagian vagina ……is it normal? Atau perlu buat rawatan atau berjumpa dgn gynae? Terima kasih.

noornazuha said...

Salam Doc..

Saya sedang mengambil Pil Hormon jenis Diane 35.Baru masuk bulan kedua. Bulan pertama saya ambil Yasmin. Saya perasan sejak mengambil pil ni, saya megalami sakit belakang seminggu sebelum period dan seminggu selepas period. Tapi tak serius. Adakah ini normal doc?

Anonymous said...

salam doc... saya berumur 17 thn n mengalami sakit di bahagian pinggang ketika haid... selain tu, saya juga mengalami kitaran haid yang tidak menentu... pernah sekali, saya tidak datang haid selama setahun... kenapa agaknya?

aline elad said...

sy dah berkahwin selama 5tahun tp blm d kurniakan anak lagi..so,sy nak tanya sakit pinggang hari pertama haid tu normal ke?sebab sebelum ni xpernah pun sakit pinggang mcm skrg ni..tq doc..

WhiteHazel86 said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

.hai doc.... mcm mna pula kalau tgah uzur then the same time nak pass urin sakit sgt.. boleh jelaskan.. btw thanks...

Post a Comment