header-photo

9 1A PMR + 12 1A SPM

2011-10-02

Salam alaik buat semua pembaca…semoga Allah sentiasa merahmati kita semua.

Amin…

Sekarang sibuk kat fb duk wish gudlak ntuk candidates PMR. Mesti adik2 yg akan seat PMR tahun ni dh gelabah bagai sebab stress fikirkan exam. Hehe…buat those yg menghadapi situasi ni skang, let’s take some rest and read this post jap sebab post ni khas buat adik2 form 3, xlupa jugak buat adik2 form 5 yg bakal menghadapi PMR dan SPM tahun ni. Semoga beroleh manfaat…

So for u guys, here some tips yg buleh kami kongsikan ntuk adik2 semua.

1. Sentiasa banyakkan berdoa terutamanya di waktu2 mustajab doa; Selepas solat fardhu, duration di antara azan dan iqamah etc…insyaAllah semoga Allah menerima doa kita.

2. Lazimkan amalan2 sunat seperti solat sunat hajat dan solat sunat taubat. Solat sunat dhuha pun kena salu amalkan supaya Allah permudahkan rezki kita. Jangan lupa jugak ntuk bangun solat tahajjud dan istikharah jika terpilih…

Ukhti Madhihah...Maahadian contoh

3. Sentiasa membaca doa sebelum study. Cuba sedaya upaya ntuk berada dlm keadaan yg bersih time nak study.

4. Baca quran at least 1 muka surat selepas solat fardhu.

5. Kalo dh stress study, jgn selalu meng gunakan music sebagai jalan keluar ntuk release stress. Seeloknya, amik wuduk and baca quran. Kalo x mampu gak, tidoq la sat.

6. Time study jgn pulun semua benda dalam satu masa…baca satu persatu. Kalo sume nak pulun dlm satu masa takut la plak yg di kejar x dapat yg di kendong berciciran. Tambah2 plak masa dh x banyak…so make it smart study not hard one.

7. Hubungan dgn guru2 kena jaga.

Kisah benar ; Dulu sorang budak ni dia kerap gak la x dtg kelas EST …dan sebagai balasan kpd perbuatannya…EST dpt B3…sekaligus mencacatkan result SPM beliau…(T.T)…P/S: sapa dia biar la rahsia.

8. Mintak restu ngan mak ayah dh memang wajib lah kan. Then, mintak halal ilmu ngan cikgu2 yg mengajar kita. Kadang2 silap kita sumer, kita menganggap cikgu kita adalah cikgu yg mengajar PMR/SPM je. Dah hilang ingatan nama cikgu form 1 yg berpenat nak ajar kita pasal prime number dulu2. Walaupun dia dh x mengajar kita, dia tetap cikgu kita. Kalo bleh jumpa cikgu2 yg lama2 skali pon elok juga…

9. Baca doa sebelum buat exam. Jangan gelabah. Bagi yg xleh check jawapan pas paper, xpayah la check sekalipun kawan2 yg len duk sebok check. Bukan ape, takut nnt hilang semangat kalo tau dh buat silap dalam paper. Sure akan affect next paper.

10. Lepas abis exam tawakkal la. Allah akan membantu orang yg dh berusaha. Jangan la plak lepas dh bleh jawab soklan ngan yakinnya, terus lupa solat sunat segala yg diamal sebelum paper. Bagi yg agak xleh nak jawab mane tuh, jgn putus harapan. Allah yg jaga hati para pemeriksa paper2 anda sume. Mintak doa semoga Allah lembutkan hati depa time mark paper anda.

Semoga adik2 semua berjaya dalam exam PMR/SPM nanti. InsyaAllah…


3 comments:

liyana izzati said...

thank you. semoga spm saya pon cemerlang macam tu. Amin.

The Medical Duo said...

insyaAllah kami doakan liyana berjaya dengan cemerlang insyaAllah :)

-nurul fakhriah- said...

nice.

Post a Comment