header-photo

10 Cara Menjadi Pelajar Perubatan yg Berjaya

2011-04-10


1. Kena pandai menguruskan masa anda

Kalau masuk course medic ni, orang selalu kate yg medical students always busy studying and doing their medical stuff. Unfortunately, this statement is so correct! Bila kita dh pilih jalan ni, kena sentiasa implies kan dlm kehidupan kita seharian that MASA ITU EMAS! Kena pandai uruskan jadual harian; samada pelajaran ataupun hal2 peribadi.

2. Banyakkan membaca

Membaca amalan mulia. Sape2 yg suke membaca ni mmg xkan rugi ah..asalkan ape yg dia bace 2 berfaedah la. Jangan la lak asik bace majalah gossip je…Hehe. Better for us to start reading any medical article, journal or other types of writing regarding medicine yg kita boleh dapati di sekeliling kita. Bila kita bnyak kunjungi site2 medic..bace majalah or article2 medic ni..kita akan salu aware bout what is new in this field. Sedikit sebanyak knowledge ni akan membantu kita di masa hadapan.

3. Menimba ilmu agama

Agama merupakan asas dalam kehidupan kita. Jauh mane pon kejayaan yg kita lakar, semuanya xkn berguna kalau kita xde pegangan agama yg kukuh bcuz agama lah yg akan menjadi benteng kita dari melakukakn perkara yg buruk. Skg ni nak timba imu agama bukan susah..kalau ade je cuti or masa lapang, g je masjid..banyak kuliah2 agama yg disediakan. Kalau anda ni malas cm saya, paling2 tidak bukak website2 or post2 vlog( videoblog) yg disediakan oleh ustaz2..sume ni adelah source2 yg baek untuk kita timba ilmu. Kalau boleh berguru 2 lagi la baek..cuz ilmu agama ni xleh nk paham sendirik2 je, nanti setan la yg jadik guru kita. Nauzubillah..so attend la ceramah agama skali skala. Lani, ramai doc yg berjaya..tapi nak carik doc yg mula cucuk patient ngan baca bismillah susah wooo..! InsyaAllah usiy kum wa iyya ya.. ( sy nasihat angpa..dan diri sy juga ). Semoga kita semua jadik doc yg beriman..insyaALLAH.

4. Serius dalam study anda

Ni satu hal lagi yg sy nak share. Masalah serius x serius ni mmg lazim la orang perkatakan. Kalau dh nak jadik doc 2..kita kena la devote masa lebih pada owg len. Xbuleh malas2..xleh la xnk bace buku…kena la kurangkan aktiviti yg lagha 2..Bukan ape..doc ni rawat manusia tau? So kalu la kita study sambil lewa je..xke nnt kita akan membahayakan nyawa orang laen? Saya bukan membebel pada anda ni, tapi sebagai nasihat ntuk saya sendiri dan untuk anda sume.. Barulah bila kita dh kua nnt kita buleh jadi sowg doc yg baek. InsyaAllah…Study hard and smart!

5. Bijak dalam belajar

Dalam belajar kita kena la salu bijak cari peluang. In medical school kita bukan je kena study dlm kelas..kita gak kena pandai carik opportunity ntuk gain knowledge dr luar kelas. Misalnya, engage dlm ceramah perubatan ke..any talk yg available. Kalu kat med school salunya akan di anjurkan CPC ( clinicopathological conference).. sume ni kita kena la libatkan diri. Barulah kita akan menjadi sowg yg med student yg berjaya. Ade budak medic yg kate, sume ni xpenting.. padahal lecturer kita sendirik yg sarankan kita semua anjurkan pogram2 cmni..aish, xkn nk against lecturer kowt?? Dowg 2 dh grad..kita ni bau je kat tahun 2…so kita better ke dowg better? *wink2 (^^.)

6. Jaga kesihatan

Bila dh study medic ni..stress and migrane 2 mmg perkara bse je. So in order untuk prevent this whole bunch of penyakit, kita kena la salu amalkan gaya hidup yg sihat. Salu makan yg sihat2..bnyakkan minum air masak..amalkan senaman 2-3 kali seminggu 20 minit setiap sesi..n yg paling penting ntuk kwn2 laki sume..JANGAN MEROKOK!

Budak2 medic ni satu masalahnye, kita belajar tapi susah nak mengamalkannya. Sebagai contoh, makanan ringan 2..kita tahu side effect dia ape, tapi kita makan gak. Same la juga ngan bersenam..kita salu uar2kan kat makcik dan pakcik kita kat kampong supaya mereka ni bersenam. Tapi kita ni buat ke? Hehe..kalau dh bosan study petang2 tuh, buleh la ajak rumet or hosmate anda jenjalan skali skala kat taman or g la gym bagi yg suke..xde paksaan..asalkan kita BERSENAM! Barulah fit..hehe.

7. Kena ade cita- cita yg tinggi

Kita semua mesti ade cita2…nak jadik doc. Ok..bila dh masuk med school ade x ag owg tnya ape cita2 kita??? Kalu ade mesti kita akan gelakkan owg 2 betul x..? Kita akan kate..aku dh xde cita2 dh coz aku dh masuk med school. So sah2 la aku ni nk jadik doc.

NO NO NO NO NO!

Kita kena ade cita2..! Bila dh masuk ape2 course sekalipun, cita2 ni xleh la kita hentikan takat 2 je. Means dat, as a medical student kita kena ade aim..within certain2 period of time, I akan pursue my study in what specialization. Haaaa…barulah kita akan salu bermotivasi. Contohnya, dalam masa 3 tahun dari sekarang, saya akan grad as medical doc. Then akan buat my internship kat gov hospital selama 2 tahun. Pastu sy akan kerja di hospital kerajaan for another 6 years..and do my speciality in surgery. After that I nak buat sub- speciality in Cardiac surgery ke..ape2 jelah! So dat bila kita dh ade exact aim, InsyaAllah kita akan lebih bermotivasi dalam study mahupun pekerjaan kita pasni.

8. Kena kawan dengan Dr. yg dh berpengalaman

Bagi kwn2 diluar sana yg dh ade senior grad from medical school yg u attend now, make sure u guys keep in touch. Senior ni bagusnya is dat, mereka belajar terlebih dahulu dari kita…mereka lakukan kesalahan terlebih dahulu dari kita. So, kita kena la belajar dan salu amik nasihat dari dowg. Sorang lecturer sy pernah berkata; “ In med school, we learn from others mistake..not from our own”. So boleh la mula mencari senior2 mahupun kenalan2 baru yg dh bergelar doc supaya nnt banyak yg kita boleh belajar dari mereka.

9. Carilah mentor anda

Kat setiap university sy percaya program mentoring ni di wujudkan. Ape faedahnya? Salah satu faedah yg sy boleh nampak is dat, bila kita dah ade sowg mentor yg buleh guide kita dalam study, our learning experience selama kat med school ni akan lebih fun and easy. Example, dulu waktu di tahun satu med school..sy xde mentor. Bila masuk tahun 2..sy dh ade sowg mentor which is my Forensic Medicine and Toxicology lecturer; Dr. Vasudeva. Bila saya ade masalah regarding my study je, I will directy ask him.. bila dh med doc 2..even dia xajar patho pon, dia buleh jawab soklan patho coz dia kan dokter. Thus, I find my study became easier. Alhamdulillah… It also applies bila dh abis study and buat intern nanti. Kan kita semua nk buat speciality kan? (insyaAllah)..so tyme intern nnt baik la ngan mane2 med doc yg dh ade speciality dalam bidang yg kita minat 2..boleh la dia bagi nasihat, do and don’t yg kita buleh amalkan.

10. Hormati kepentingan course2 lain

Ape yg saya maksudkan? Ha… ni pon asenya benda yg salu orang sembangkan. Ade sejenis trend xsihat yg berlaku di sesetengah universiti.. trend merasakan course dia la paling PERGHH di kalangan course2 yg lain. Tabuleh3! Kita tabuleh jadik cmni.. cube la hormati kepentingan course2 yg lain..doc ni pon perlukan orang lain jugak. Contohnye.. kalu kita nk bina hospital, kena ade arkitek yg buat plan 2..then kena ade jurutera n jurubina yg buat bangunan hospital 2. Bila dh siap sume..kena ade pihak bomba yg siapkan pili dan tangga kecemasan. Then kena ade cleaner yg salu bersihkan kawasan hospital 2..medically speaking lak; kena ade pharmacist yg bagik ubat kat patients..kena ade dietetics yg sediakan menu ape patients ni patut n xpatut makan..n macam2 lagi la. So kat sini kita buleh nampak kn.. interaksi 2 wujud..bygkan la kalu kat hospital 2 just ade doc je..buleh idup ke hospital 2 agak2nye kan kwn2?

24 comments:

asyaari said...

hihi..ade dlm pic tu..nice blog ,izzah n imran...teruskn usaha korg ntuk trus bg mklumat kt blog yg sgt brmnfaat ni.. ak akn follow ..

Dr. Muda said...

tq asyaari..ni izzah yg reply. Doakan usaha ni di permudahkan..btw, salu2 la jalan ke sini :)
tq ats sokongan ko pd kami :D

Anonymous said...

bagus aah izzah, terharu jap mmbc..tp xaci bab mentor neh..hahaha...usahakn yg terbaik..bg maklumat yg bgs supaya xssh akak nk cr tmpt lain...haha..

The Medical Duo said...

hek3..insyaAllah kak. Izzah akan buat sehabis baek..jia you me n u! :D

pikah said...

aslmkm the medical duo, thanks for coming to my blog. jzkk! :D

The Medical Duo said...

wkumslm pikah.. afwan2 :)

AynaFaheemah said...

Assalam kak izzah :) entry yang sangat membantu as a guideline in becoming a doctor. ooops!~ not an ordinary doc tp doc yang tak lupa baca basmallah before buat anything on the patient :))

The Medical Duo said...

wkumslm ayna..alhamdulillah la ayna dpt sesuatu dari blog akak. Semoga ilmu yg baik ni di sebar2kan pd semua kwn2 insyaAllah :)

ana_annisa said...

salam.. menarik :) bleh guna pkai utk peljar dentistry jgak :)

The Medical Duo said...

wkumslm ana_anisa...alhamdulillah, semoga kita semua jadi doc yg berjaya hendaknya. Amin..

haniyahaya :) said...

Salam 'alaik Kak Izzah. Nice entry! It helps me a lot. Semoga dapat menjadi doktor yang seimbang dunia dan akhirat. JAZAKILLAHU KHAIRAN KATHIRA :)

p/s: thanks to Ayna Faheemah for introducing me to this nice blog! :)

The Medical Duo said...

Wsalam haniyahaya, Alhamdulillah, thanks for the doa, awk juga ok? Good Luck ^^

Blogberry Emry said...

makan megi layan jerrr~
makanan ruji kat indonesia kot..LoL~

The Medical Duo said...

haha..kami kat msia ni pon same je. kalu habis kelas dh lewat petang, mmg makan megi jelah.mls nk masak :P

Hafriz Mohamad said...

izzah nmpk cm mkin kurus jah..huhu~

The Medical Duo said...

xcukup makan makanan berkhasiat T.T

Anonymous said...

salam. kak izzah boleh x kak izzah buat satu carta perjalanan seorg pelajar medik bermula asasi hingga ke doktor pakar? sy nk tahu perjalanannya mcm mana...

The Medical Duo said...

InsyaAllah dik...akk akan usahakan ASAP :)

Anonymous said...

seronok baca blog akak. dulu matric dapat berapa pointer? saya pening sebab saya baca blog akak masuk MSU lepas tu tiba2 dah kat Mesir. mana satu yg betul ea?

The Medical Duo said...

Pointer akk x ok sgt pon matrik..3.5 mcm tu la. Tp SPM kena ok la sbb nk appy scholar SPM kena gempak sikit.

Akk study MSU. Esok dh nk ambik result dh pon. Hehe. Yg kat mesir tu tunang akk..

AZNIAL RAHMAT said...

PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)
Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

nik amirull said...

How come u memorised all of the terms?

Unknown said...

Becoming and living as a specialist in medical field is not an easy journey. Good luck to all.

Post a Comment