header-photo

Belajar dari Jari

2011-06-16

Salam alaik buat semua pembaca yg sy kasihi…

Xpernah buat entry tyme2 magrib ni. Pas solat magrib td tangan rasa nk menulis sesuatu. Entry ni adalah entry pendek…ambil masa dan hayati intipati entry ni. OK?

Sy nak cerita skit tentang isu takabbur and berlagak hebat…hehe. Isu panas ni… tapi insyaAllah kita kena salu tazkiah nafs kan?

Pernah x anda terasa riak?

Pernah x anda tetibe rasa cm nk berlagak?

Kalau jawapan kita ya…so kita kena aware that kita sebenarnya mempunyai masalah hati. Semoga Allah menerima taubat kita yg sentiasa lalai dan leka ni.

Seorang kwn kata... kalu diri kita ni ade je rasa nk berlagak cepat2 istighfar dan tengok tangan kita….

Hah? Kenapa tangan??????

Allah kurniakan manusia dengan 5 jari.

Ibu jari…jari telunjuk…jari hantu…jari manis dan jari anak. Mesti anda semua tahu yg panjang jari tu semua x sama kan??

Ok skg anda bleh cube snirik…cube tegakkan tapak tangan anda cm gmbar di bawah.

Sekarang…anggapkan jari yg tengah ‘berdiri’ ni sebagai analog kepada manusia yg masih hidup dan berdiri di muka bumi Allah ni….

  • Jari hantu adalah jari yg paling panjang. Bila kita tegakkan tangan cm gambar di atas, jari hantu appear as jari paling tinggi. … Jari hantu ni di analogkan kpd orang2 yg tinggi darjatnya, tinggi pangkatnya…tinggi social statusnya. So we can say that jari hantu = orang kaya2.
  • Jari telunjuk, jari manis dan jari anak adalah jari yg pendek skit dari jari hantu. Jari2 ni plak di analogkan kepada orang2 yg sederhana tahap ekonominya…kira orang biasa2 la. So 3 jari ni= Orang biasa
  • Jari ibu plak adalah jari yg paling pendek. Jari ibu ni di analogkan kepada insan2 yg kurang bernasib baik.

So kalu kita tengok berdasarkan ketinggian jari yg sy mention kat atas ni, kita nampak di masa hidupnya…manusia ni Allah jadikan dlm berbagai2 jenis social status. Ada orang kaya, sederhana dan miskin.

Tapi…

Cube anda semua jatuhkan tangan anda…mcm gmbar dlm figure ni. Mane yg tinggi???

Xde satu pun jari yg lebih tinggi dari yg lain….am I rite???

Ape maksudnya??

Bila mati anak adam itu…xde satu pon yg lebih tinggi dari yg lain. Semuanya sama… Jari hantu yg eksyen td pon same je dengan ibu jari. Haha

Pengajaran yg sy nk share ngn anda semua kat sini are:

  1. Hidup kat dunia ni mmg ade orang kaya…ade orang miskin. Tapi bila mati semuanya sama. Di mandikan…di kafankan…di tanam di bumi yg sama. So kenapa perlu ada sikap bermegah2 dlm hati kita? Kan better kalu yg kaya membantu yg miskin so that rezki Allah ni dapat di kecapi bersama (^__^). Ingatlah bahawa hanya amal soleh je yg boleh membezakan kita di sisi Allah SWT.

  1. Cuba tegakkan tapak tangan anda dan anggap diri anda berada di puncak…kat jari hantu tu. Hidup ni bukan ke umpama roda? Ada naik dan jatuh…ada atas dan bawahnya.

Kalu anda jatuh ke jari manis…anda still bleh climb up ke jari hantu. Kalu ada jatuh di jari anak pon still ag anda bleh put some effort ntuk climb up ke jari hantu td. Tapi ape anda rasa kalu anda jatuh ke jari ibu??? Jauh kan nak lompat semula ke jari hantu???

Kat sini sebenarnya kita buleh lihat…jangan sesekali kita berlagak. Kalu Allah tarik nikmat cmne??? X ke naya???

Pada diri sy ni…sy nak berpesan

Wahai diri…sentiasalah ingat bahawa mati itu pasti. Buatlah amal sebanyak mungkin selama di dunia supaya nnt kamu x menjadi orang yg muflis di hadapan Allah.

Xda yg bodoh dan xda yg pandai...sebab ilmu tu bukan milik mutlak kita.

Xda yg hina dan xda yg mulia...sebab kita semua berasal dari mani yg hina.

P/S: Credits to yg memahami.

Wassalam.

14 comments:

fadlisabri said...

Wahhh....perkongsian yg bagus...

syukran awi awi~=)

The Medical Duo said...

wkumslm fadli...semoga beroleh ilmu insyaAllah

a person who is trying to be a better person from day to day. said...

wah3, ana nak share dlm tazkirah asar la mcm ni. syuran.

The Medical Duo said...

afwan2..panjangnya nama :)

+akufobia+ said...

hai jari.terimakasih.

The Medical Duo said...

tengs visit n comment here +akufobia+

diary::deyla said...

thanks doc berkongsi ilmu..nice!

The Medical Duo said...

alhamdulillah..semoga beroleh manfaat :)

Anonymous said...

Penyampaian maksud falsafah dalam bentuk yang unik... best2...:)

The Medical Duo said...

tengs2 anonymous

aiman azlan said...

Interesting :)

The Medical Duo said...

aiman azlan: same2 share kongsi2 ilmu.. :)

Hafriz Mohamad said...

rumit gk nk fhm nih. tp lama2.. meresap jgk ler. hehe

The Medical Duo said...

haha..sorry ayat pening skit :P

Post a Comment