header-photo

Top 5 Hadiah Birthday untuk Medical Student

2011-06-29

Salam alaik pembaca semua

Pernah x kalian sume come across sabda Rasulullah;

Tahaddu Tahabbu_Berilah hadiah nescaya kalian akan berkasih sayang...

Hari ni entry sy pasal top 5 hadiah hari lahir yg boleh anda bagi kat kawan2 anda yg amik perubatan...ni bagi yg mencari keunikan pada hadiah bufday member2 anda. Entry sempoi je tapi ape2 pon semoga mendapat info yg membantu. InsyaAllah (^__^)

BEG BERODA

Hadiah ni xmahal okes cuz it varies based on jenama. This beg is so so important for those medical student yg mane lecturer depa ske buat open book exams…bunyi cm sonang ja kan open book exams ni? Tapi percayalah…mmg xsempat pon nk semak buku tu ntuk carik jawapan. Anda jugak buleh bagi hadiah ni ntuk kwn2 anda yg mane asik bwk balik buku tyme cuti2. Kalu nk bawak ngn beg galas mau la scoliosis beliau. So beg beroda ni recommended!

Harga: RM 50.00- 200.00 (kalau beli yang swan mahal skit la kot :P )


MICRON MEDICAL MULTIMEDIA CD SET

Sy xtahu la benda ni ade jual ke x kat msia sebab sy dapat CD nih pon dari supplier dari indon. CDs ni merupakan alat bantu belajar. Ade total 30 CD dalam 1 pakej. Some CDs are CD for medical eBooks from 1st to 5th year, software of Dorland’s Medical dictionaries and banyak lagi interactive medical media and videos ntuk membantu pemahaman kwn2 anda yg blaja medic ni. I have this and it do helps me a lot. Mahal skit la tapi jangan risau…. kalo anda nak beli hadiah ni ntuk kwn2 anda, anda buleh la menabung start dari skg. Hehe..

Harga: RM650.00

OXFORD HANDBOOK OF CLINICAL MEDICINE

Buku ni di guna pakai oleh medical student bila mereka dh masuk clinical year when they take subject medicine…buku ni kecik tapi banyak info kat dalamnya. Salu clinical year student akan bawak buku ni tyme round ward sebab ia senang di bawa ke mana2. It’s only a handbook tapi amat berguna sebab tyme jalan2 round ward tuh sape la rajin nak bawak buku teks Harrison yg tebal amat tuh..? Xlarat den T.T

So buku ni is one of the way how u can help your friend in their study. Buku ni affordable and special sebab akan salu di bawak p mana2. (^__^)

Harga: RM 60.00

LITTMAN CLASSIC STETOSCOPE

Sememangnya hadiah yg di nanti2 kan oleh mane2 budak medic tahun 2 yg nak masuk tahun 3. Hadiah ni memang amat2 special la. Actually kalu anda nk beli yg murah skit pon ade je…range around 160-200. Tapi usually Littman ni memang jenama stethoscope yg di recommend la sebab kualiti dia best. Stetoscope ni akan salu di bawak oleh doc mahupun med student yg dh start clinical year. Stiap kali dia pandang stetos dia…sah dia ingat tuan yg bagi tuh. X ke special tu?

Harga: RM215.00

A WISH AND SOLAT HAJAT BUAT KAWAN ANDA!

This is the most important gift yang selalu orang lupa. Bila dah exam mode menjelma, sume dah x heran kat kawan2 sekeliling. Lagi dahsyat sampai x perasan hari berlalu sebab asik terperuk kat dalam bilik je. So tampal DOB kawan anda kat cermin solek masing2 ok… so that anda akan alert terhadap bufday kawan2 anda yg mana bufday dia jatuh pada malam exam. Wish him and solat hajat ngan ahli beit ntuk keberkatan umur sahabat kita tadi…sambil2 tu buleh buat solat hifzi ntuk nak exam skali. Combo!

Harga: Priceless


Umur kita mungkin panjang tapi sayangnya sarat pula dengan dosa. Usaha kita mungkin banyak, tapi tidak dapat meraih kejayaan. Ilmu pun mungkin banyak, tapi menyebabkan kita lalai dan derhaka kepadaNya. Makin tinggi ilmu, semakin ego. Jadi, marilah kita banyak berselawat, justeru ia adalah sumber keberkatan dalam kehidupan!_Ust Pahrol Mohamad Juoi

Selamat Hari Lahir buat sahabat yang meraikan hari lahir bulan Jun ni...semoga umur kita diberkati Allah..Amin.Sanah Helwa!

Wassalam.

12 comments:

fadlisabri said...

Wahh....idea yg menarik!hehe...=)~

The Medical Duo said...

fadli nak ape ntuk hadiah bufday?? Haha

fadlisabri said...

nak bagi adiah ke??

hehe...=)

InaSazlan said...

blur kejap ambe,yg berkate2 d chatbox ambe tdi sapo bena ek.izah o imran?haha fening3 neway like this! bes dooh kata ustaz hok last tu :D

The Medical Duo said...

fadli: buleh je...akak ok sokmo :)

Ina: aku la mc na...silap taip nama

fadlisabri said...

nak hadiah yg terakhir tue...bole?^^~

The Medical Duo said...

InsyaAllah buleh jah..bufday fadli bila? InsyaAllah same2 doakan kejayaan. Fadli exam ag ke skg?

Ibnbakr said...

Memandangkan rakan-rakan baru kali ini semuanya bakal doctor,idea2 di atas sangatlah berguna.. Tp kalau hadiahkan kat semua,konfem pokai =='... Hehe.. Yang last tu terbaik.. Untuk diri sendiri dan rakan2..

fadlisabri said...

bufday da lame da...bulan februari....=)

yup...masih exam...
insyallah 23 July baru habis~

Imran Bukhari said...

Ibn Bakr: Bagi kat member2 yg agak2 dh capai thp bff jela kot yg len2 tuh. yg last tu insyaAllah berjemaah...sume dpt manfaat :)

Fadli: Haloh...dh lepas dh ke..(dlm hati..pergh lega..haha)..gudlak2 exam

AynaFaheemah said...

Assalamualaikum.

Aina nak tanya pasal MMC disc set tu. Bagus ke cd tu akak ? I am thinking about buying those but the price is -.-'' haha.

I haven't bought any books yet so i thought if i buy those cd set i might not need to buy books. Is it so ? can the cd replaces books ?

The Medical Duo said...

Wkumslm..

CD tuh mmg superb ah sbb akak pakai during my pre-clinical. It helps alot especially during study anat sbb kalau anat, kita paham dlm buku pon x semestinya kita bleh paham dissection kan? So bagi akak bagus la :)

Post a Comment