header-photo

Me...Marry a Doc?

2011-06-12

Salam alaik buat semua…

Lama sungguh x menjenguk blog ni. Bukan xmahu tapi sy xberkesempatan nk buat sebarang entry lately. Email2 ada pon sy xsempat nak balas. Mock exam 1hb 8 and my 2nd professional exam is on 22nd of August. Ada masa sebulan lebih je nak study and my carry mark this year is not as good as last year. Thus, I need to study harder!

Sekarang ni musim cuti skolah…( exceli dah abis cuti skolah pon)…so ramai la jemputan walimah dari saudara mara mahupun sahabat handai. Im 21 and 3 of my close friend is already marry. One of them already have children. Kadang2 jeles gak tengok depa semua kawen awal. Tapi nak buat cmne, rezki sy x sampai lagi. Xpe2…kejar MBBS dulu insyaAllah (^__^).

Entry sy hari ni is entry yg santai..sbb malas nk rujuk2 buku nk buat entry perubatan segala. So, memandangkan skg ni depa suma duk sebok sembang pasal kawen, apa kata sy buat entry sempoi pasal 5 pro and 5 cons for marrying a doc. Ni entry suka2 ja bukan entry perubatan yg lepas2 noh?

So lets start with the 5 pro’s 1st ok?

  1. Bila dh kawen ngn doc, masalah kesihatan kuaga2 kita semua insyaAllah terjaga. Especially kalau dia ni jenis yg alert. Nampak cm anak xsihat skit je, trus bagi medical advice and belive me it’s not gonna cost a cent. No more kena jumpe doc kalu stakat flu or cold bse2. Kuaga kita pon dpt benefit bersama…hehe.
  2. Kawen ngn doc je, orang akan mention senang la hidup awak…in true life I don’t know cuz my parents are not docs. But kwn2 sy yg anak2 doc alhamdulillah hidup mereka senang. So kalu isu financial mungkin xmenjadi suatu masalah. Actually Allah pays all of their hard time and survival during their meds school in double…Allah bagi pahala dan jugak rezeki yg agak masyuk. So adil la kan?
  3. Docs talk about disease and medicine and patients. Sometimes u might not understand them but believe me u will learn something about medicine when u marry a doc. Some say they are quite boring tapi menimba ilmu ni bukan je dari buku. So ambil la dari sudut yg positif. Allah bagi anda jalan nak menambahkan ilmu and menambah pahala. Anak2 anda nnt juga akan learn a lot about medicine and probably can pronounce “stethoscope” 1st instead of “mom” and “dad”…LOL.
  4. People respect a medical profession and regard them as a noble job. They will do the same to your family. Masyarakat akan sentiasa melihat diri kita. The pro here is u will gain respect from others, but in the same time it’s quite stressing. Tapi jgn pulak ade riak and rasa bangga diri ye?....nauzubillah.
  5. Anak2 anda merupakan antara anak2 yg paling berdikari. Nak tau nape? Bila anda kawen ngn doc, mereka busy. Kalo anda pon orang yg bekerja, anda busy. Kalo anda dan suami anda doc???? Paham2 snirik la….So anak2 anda akan di force untuk berdikari. Sy ada sorang kwn zaman skolah dulu…mak dia seorang anesthesiologist and papa dia pon doc ( sy xtau la ape speciality papa dia)…and she always do things on her own. Bila sy tanya dia, are u ok with all of this? Dia akan salu jawab…they work for my family sake, aku just buleh bantu mereka dgn be independent. ß I admire her!

So what are the cons of marrying a doc?

  1. MASA. Ni la isu utama yg di bangkitkan oleh mama and papa anda kalu anda tetibe buat keputusan nk kawen ngn doc. Doc ni bukan bajet busy ok? Dia mmg busy. Especially kalu yg specialist dlm surgery ke…1 operation takes quite a long time to be completed. So bagi anda2 yg jenis xleh nk berdikari and try hidup sorang susah la skit.
  2. Xsemua doc merupakan sowg yg nerd ok? Some of them maybe romantic and knows how to take care of their partners heart. So, sometimes they might surprisingly send you a bouquet of flower with a love letter. U will enjoy the flower but the letter, u cant even recognized which one is A and which one is E…senang cite, the handwritings are totally unreadable. (T.T)
  3. Docs selalunya balik lewat keje and kdg2 xbalik lansung. Perkara yg akan teruji kat sini is your faith. Is your partner is really go to work? Persoalan ni salu orang perkatakan. Tapi trust me, love and faith comes in combo. Kalau kepercayaan xde, sakit la docs ni nk bekerja. Tengah2 keje ade msg la…kol la…so what I wanna say here is kalau anda ni jenis yg mudah sgt2 jeles and anda plak bakal berkahwin ngn sorg doc, belajar la kawal cemburu anda sebelum ia memakan diri. Nauzubillah….
  4. If u marry a doc which is not specialized yet (contohnye macam doc2 yg baru je grad from meds school)… so mereka akan ade tendency to pursue their study for specialization. So this is also a BIG BIG cabaran buat anda. Kalau anda ni surirumah or keje anda nnt membenarkan anda follow suami anda it’s ok and Alhamdulillah…tapi kalo la keje anda ni x membenarkan anda tuka tempat keje sesuka hati, so anda probably akan berjauhan ngn dia. It’s quite sad but solution is always there…so just take a flight and visit him sometimes if u are free.
  5. Docs is always under pressure. Don’t ever take it lightly as it might hurt him/her. Bila doc ni balik penat2 jgn la tetibe mintak nk beli sofa baru of TV baru. Kalo dorang kate ….“sorry, im so tired”…believe me..they mean it. So instead of giving he/she a lecture about how bad your day is, replace it with a glass of milo beng and a cute smile…haha. Kepenatan mereka td pasti hilang dengan sbb adanya senyuman anda (^__^)
Usai sudah post ni....

Post ni no offense pada sesiapa...just post suka2 but i still hope u will get something. Walau sesiapa pon orang yg kita cintai, terimalah dia seadanya sebab xde manusia yg sempurna. DOc berbakti pada bangsa. Kalau anda seorang yg bakal mengahwini doc, jadilah pembantu dalam jihadnya. InsyaAllah ada ganjaran menanti anda. Buat sahabat2 yg dh melansungkan perkahwinan baru2 ni....kami nak ucapkan selamat pengantin baru and semoga kalian bahagia bersama hingga ke akhir hayat... Amin..

Wassalam.

9 comments:

shakila said...

assalamualaikum wbt. ni E punye blog ke?
kenal aku lagi x?
shakila dulu belajar kat KMPK juga,.
add fb aku
http://www.facebook.com/fitrinorshakila?v=info

kalau ni bukan E abaikan ye..this blog is very nice. keep it up..may Allah rewards you. =)

The Medical Duo said...

waalaikumslm...yes it's me E aka Izzah KMPk.
kenal2...hehe. Study mane skg?
Sorry la shak...aku xde fb la :(
BTW thanks for your comment

shakila said...

oh ye ke E..oh aku kat UK skang..lg 2 tahun insyaAllah..weh rindunya..
ada ym/skype?
add aku shark_kila2000

My Name is Mar said...

Hah....
Yup...
Even belum lagi berkahwin dengan sorang doktor..
However,... Ber'kawan' dengan seorang doktor...
Dah pon membuat hati ni a bit tertekan..
Cz dia asyik study je...
I'll try to understand..
But what can i do..
I still need someone yang ada masa untuk spend together.. =_="

Fatimah Zahra' said...

kalau kita tolong dia dalam jalan jihad tu, kita pun automatically ada 'share' kan? haha..

-Sara- said...

nice blog..salam kenal :)

The Medical Duo said...

Shak: aku dh dapat add kau kat ym..aku dh approve. Salu2 la tegur aku kalu ko nampak aku on9 sbb aku jrg online skg ni. Busy final aku bulan 8 ni.

My name is Mar: Mar kena la slow2 adapt.. insyaAllah hidup kami ni mmg busy tapi tipu la kalu xde msa lansung ntuk family. Kena pandai hargai masa yg ade...insyaAllah xkn jadik masalah punye.

Fatimah: yup datz rite..kalu kita ni jadi sayap kiri dia insyaAllah akan ada pahala yg kita dpt nnt...ikhlaskan niat insyaAllah :)

sara: Tq sara...keep reading and salam kenal juga

Skype Crew said...

Assalamualaikum,

tq sudi singgah my blog & i'm back in ur blog.
diz en3 is a good info for people who fall in luve wif a doc.

actually sy da lame xbaca blog org nie..bizy je manjang..mlm nie ade time sket & jln2 jap..

tersenyum sy baca ur post..tq.

selamat "berkawan" dgn doc... ;)

The Medical Duo said...

wkumslm...

Tq skype crew sudi singgah n bace entry mengarut sy ni...hehe. Musim owg nikah la katekan...so terllintas la nk buat entry ni. Haha

Smt berkawan ngn awk juga..:)

Post a Comment