header-photo

Bertaqwakah kita?

2011-07-17

Salam alaik buat semua pembaca…

Pastinya ramai sahabat2 yg berpuasa hari ni kan? Alhamdulillah…

Masuk hari ni lebih kurang 15 hari je lagi Ramadhan akan menjelang. Mudah2an Allah pertemukan kita dengan Ramadhan kali ini. InsyaAllah…

Hari ni sy xnk berbicara tentang medic…

Hari ni sy nk berbicara tentang satu perkataan yg sering kita dengar kat mane2 majlis agama hatta dlm buku teks sendiri…isu taqwa. Anda tahu x ape sebenarnya yg dikatakan dengan taqwa ini?

Taqwa dari sudut bahasa adalah mengambil tindakan penjagaan diri daripada apa2 sahaja yg memudaratkan. Manakala dari segi istilah adalah menjaga dan memelihara diri dari siksa dan murka Allah dengan menjalankan perintahNya, taat kepadaNya, menjauhi laranganNya serta menjauhi perbuatan maksiat.

Kita salu sebut dalam doa…semoga kita jadi orang yg bertaqwa. Hope hari ni anda semua boleh paham sebetulnya ape actually taqwa is…ok? (^___^)

Kata Saidina Ali karramallahu wajhah, taqwa itu empat:

1. Al khouf minal Jalil ( takut kepada Tuhan Maha Perkasa)

Based on this point kita kena ade sifat takutkan Allah…

Sifat takut ni sebenarnya asas kepada sifat taqwa kita. Kalo kita takutkan Allah, kita akan dengan sendirinya menjaga diri kita dari berbuat sesuatu yg buruk…betul x? Bila kita takutkan Allah, takutnya beza dengan kita takut2 yg lain. Takutkan hantu…kita lari dari hantu tu. Tapi bila kita takutkan Allah, kita perlu dekat padaNya. Kita manusia yg leka dan x pernah lepas dari dosa, tapi sebaik2 orang yg berdosa adalah orang yg bertaubat dengan kesilapannya.

2. Al- Amal Bittanzil ( beramal dengan Al- Quran yang diturunkan)

Kita syukur hari ni sebab kita boleh baca Quran. Alhamdulillah sebab kita ni diberikan ibu bapa yg ambil berat tentang ilmu agama kita…ambil berat tentang solat kita. Tapi bila kita bace adakah kita paham tentang ape yg kita baca? Sebaiknya kita tahu ape maksud ayat2 yg kita baca…cubelah berguru dengan yg tahu. Kita gak kena beramal dengan ape yg Al- Quran ajar kat kita. Wajib solat…puasa…tutup aurat. InsyaAllah, semoga Allah mempermudahkan urusan kita menerima ajaran Islam ni.

3. Ar Rhido bil Qalil ( cukup dengan yg sedikit)

Nak dapat sifat ni memang susah tapi x mustahil. Senang cite, kita ni kena ade sifat bersederhana…especially menjelang bulan pose ni…time nk bukak pose bleh la tengok kita ni betul ke ar ridho bil qalil. Tengok lauk tu…nak beli. Tengok yg ni pon nk beli. Kalo bleh lauk kat satu bazaar tuh nak beli. Tapi makannye tidak. Kan better kita sedekah makanan tu kat mereka yg memerlukan? Nape kita jadik cmni…sbb kita rasa x cukup…di tambah plak nafsu nk makan yg memang membuak2 x kira masa tuh. Makin sodap la nafsu makan tu kalu di layan!

4. Al- Isti’dad li Yaumil Ruhil ( bersedia dengan hari yg akan berangkat menuju kepadaNya)

Bersedia untuk berangkat ke alam akhirat.

Kalu anda pernah tengok ade 1 drama kat TV ni…tag line dia “ HIDUP CUMA SEKALI….SO KITA ENJOY!!”

Sebenarnya kalu kita perhatikan ade silap dalam tagline ni…sape kate kita hidup cuma sekali???? Kita mati sekali…tapi kita hidup 2x tau. Hidup di dunia…mati dan akan dibangkitkan semula. So in order to get ready for that day, kita kena la kumpul sebanyak mungkin pahala di dunia ni supaya kita x jadi orang yg muflis di hadapan Allah.

Kita ni manusia yg banyak khilaf…banyak dosa dan sering lalai dalam kehidupan seharian. Datz why Islam ajar kita tentang tazkiyatun nafs.

Imam Ghazali mengajar kita tentang cara2 membersihkan hati:

  • Membaca Al- Quran
  • Solat berjemaah
  • Membasahkan bibir dengan zikrullah
  • Menuntut ilmu

Setiap apa yg kita usahakan di dunia ni…baik study or beribadat semuanya harus ada keikhlasan. Jangan la kita buat sesuatu di dunia ni sebab nk menunjuk2 kat orang…xkemana pon yg kita berlagak tuh. Orang len x dapat pape…and kita plak la yg rugi and berdosa. Semuanya haruslah bermula dengan niat yg ikhlas kerana Allah. Kembalilah kepada sabda Rasulullah SAW:

“At- taqwa ha hunaa..”

Taqwa itu di sini ( sambil Rasulullah SAW menunjukkan ke dadanya 3x)

Wahai Tuhan…

Jadikanlah aku kekasih-Mu yang bertaqwa…

Dan dari golongan hamba-Mu yang bahagia…

Dan hamba-Mu yang soleh…

Dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan yang Maha Pengasih

Marhaban ya Ramadhan (^__^)

Ayuh realisasikan manhaj ( cita2) nak jadi orang bertaqwa di bulan Ramadhan ini...JOM!

10 comments:

SYARIFF HAIKAL said...

hai doktor..awk telah ubat hati sy...thanks..

fadlisabri said...

Wahh...lg 15 hari Ramadhan...x sabr nye!^^~

thanks 4 perkongsian nie...semoga kite smua tergolong dalam golongan org yg bertaqwa...ameen~

Miss Y and Her World said...

terima kasih atas perkongsian. btw, tak sabar nak sambut kedatangan Ramadhan. seronoknya ;)

Tips : Melicin dan Menghaluskan Kulit

The Medical Duo said...

syariff: sekadar berkongsi...alhamdulillah sudah terubat :)

fadhli: yup2...xsabar gak nk pose ni. Semoga insyaAllah.

Miss Y: sama2 miss Y :)

snf said...

salam izzah.rindu ke mu sgt2 jga.aku x grad lagi.tnggu 2 tahun lagi.nt raya InsyaAllah aku g umah mu lah.mu sihat ke.jg dr molek2 deh.ukhwah fillah.

The Medical Duo said...

wkumslm tihah...huhu rindu yg amat2 sunggoh2 terlalu.(T.T)

aku nk exam ni...doakan aku ok? InsyaAllah raya ni kita jupo

Gauss-Seidal said...

suka tips imam al-ghazali tu..

Blogberry Emry said...

Dah lawat..jom baca entri terbaru BEN :)

si para para said...

penyakit yg paling aku takuti adalah penyakit hati...
wahai tuhan yang membolak balikan hati, tetapkanlah hati hambamu ini di jalanmu...

salam dr.. lama x singgah sini..
harap sehat dan ceria selalu...

dah ready ke untuk kedatangan bulan mulia..
:)

The Medical Duo said...

Gauss: Semoga kita sama2 praktikkan

Emry: InsyaAllah sy dh lawat

Si para- para: wkumslm. Alhamdulillah hrpkn yg sama pd para- para...sedang mereadykan diri. Hehe..selamat berpuasa para- para :)

Post a Comment