header-photo

Ramadhan Versi Saya (^__^)

2011-07-30


Salam ziarah buat semua readers… semoga rahmat Allah bersama kita semua.

Hari ni 28 Syaaban 1432.

Andai sampai Ramadhan ni pada sy kali ni, tahun ni merupakan tahun ke 21 sy menyambut Ramadhan. Sy yakin setiap orang ada versi Ramadhan mereka sendiri. Entry hari ni sy nak share tentang versi Ramadhan sy. Semoga kita mendapat manfaat bersama.

Sy mula berpuasa sewaktu umur 6 tahun. Time tu puasa bukan takutkan berdosa ke ape, tapi sebab kena paksa dengan mak. Kali pertama bangun sahur memang semangat, tapi bila sampai pukul 9 pagi mula masuk dapur cari makanan. Haha… naïf sungguh time tu. Bila masa bersahur macam2 sy makan, tapi x tahu la nape dugaan sungguh bila tengok adik2 yg x puasa makan… rasa nk berbuka time tu jugak. Dugaan anak sulong la katekan.

Apa yg menghairankan, orang skang ni bukan setakat x puasa, tapi bleh plak order makan kat kedai time bulan pose. Adehhh… sakit2. Malu pada Allah sah2 la dh xde sebab dia x pose… at least malu la skit ngn bebudak kecik yg bau start nk pose. Respect la depa ni sket. Pastuh kalu kena angkut ngan van jenazah oleh jabatan agama Islam mula la cakap ayat drama:

“Enchik… sy x bersalah enchik!!”

Padahal dah nyata suun kat pipi… hahaha.

Ni ok la lagi… ade yg lagi dasat; mengaku diri tuh bukan orang Islam. Subhanallah…

Hal di atas ni merupakan salah satu fenomena biasa di negara kita lately. Kalo dulu susah nk tengok golongan2 cmni, tapi la ni bersepah.

Habis satu cerita…

Ok2 balik pada cerita sy tadi.

Bila masa nk berbuka puasa plak, mak ngn ayah sy akan bawak kami adik beradik pergi bazaar Ramadhan kat area2 wakaf che yeh tu. So memang heaven la ngan segala jenis makanan. Sebut je nak ape… sume ade. My favorite is nasik kerabu. Makan tiap2 hari selama 30 hari during bulan posa tu pon xpa. Haha…

Bila orang tanya kita tentang Ramadhan, jawapan kita:

“ Bulan penyucian hati dan jasmani”

Kalau disebutkan tentang hal penyucian jiwa sy rasa kita semua dah sedia maklum tentang isu tazkiah nafs yg sy sentuh dlm post seblum ini. Bagaimana pulak dengan penjagaan jasmani?

Kalau bulan puasa ni, ramai orang ske kurangkan kerja physical sebab nk jaga energy. Asik tidow je manjang. Kalo x pon lepak je kat umah. Pukul 6 petang kua cari makan kat bazaar.

Kalau boleh Ramadhan tahun ni, kita sama2 perbaiki kekurangan kita di Ramadhan2 terdahulu. Kurangkan tidow… banyakkan aktiviti sihat..berkebun ke…senaman2 ringan ke. Time membeli belah kat bazaar plak jangan nafsu merajai perut. Pantang tengok….sume benda nak beli. Kalo beli banyak2 ntuk di sedekahkan xpe…syukur alhamdulillah…

Tapi kalau setakat untuk diri sendiri yg nak makan bersederhana tu lebih baik kan?

Gambar ni saya cari kat sini

Bila sebut plak tentang puasa mesti kita akan terfikirkan betapa bestnye solat terawih. Kat sini kita boleh lihat betapa istimewanya Ramadhan ni bila teraweh ni Allah letak hanya pada bulan Ramadhan sahaja.

Fenomena di sesetengah tempat di negara kita…

10 malam pertama: Jemaah 50 orang

10 malam pertengahan: Jemaah 25 orang

10 malam terakhir: Jemaah 10 orang

Jemaah makin sikit. Bila di tanya kenapa, jawapannya:

“Sibuk la banyak lagi persiapan raya x buat… baju anak2 xbeli lagi…xsiap jahit lagi…langsir x gantung lagi. Haaaa….kueh2! Kueh pon x buat lagi ni…adehh stress! “

Persiapan raya ni xsalah pon bahkan perlu sebab kita menantikan kedatangan hari kemenangan ummat Islam selepas sebulan mengharungi dugaan bulan puasa. Sy pon seronok nak sambut raya! (^__^) Tapi jangalah sampai kita terlupa tentang satu lagi keistimewaan Ramadhan; Lailatul Qadr. Kalau boleh Ramadhan tahun ni kita bahagikan masa dengan sebaiknya supaya persiapan raya nnt sempat di setelkn sebelum datangnya 10 malam terakhir. Amacam???

Let us perbaiki diri di bulan Ramadhan ini supaya Ramadhan kita lebih baik dari sebelumnya. Ramadhan merupakan platform penyucian diri yg Allah hadiahkan kepada kita dalam proses kembali kepada fitrah…kalau la ini Ramadhan terakhir kita, moga2 ia menjadi Ramadhan terbaik selama kita hidup ini. InsyaAllah

Marhaban ya Ramadhan!

6 comments:

Zie said...

as salam
selamat menyambut ramadhan mudah2an tahun ni lebih baik dr tahun lalu

The Medical Duo said...

wkumslm kak zie. InsyaAllah sama2 la kita usahakan kearah yg lebih baik :D

si para para said...

sama sama kita baiki kelemahan dan kekurangan pada tahun ini... kerana kita belum pasti untuk bertemu lagi pada tahun depan....


salam ramadhan...

The Medical Duo said...

insyaAllah para2...sama2 lah kita :D

puteri ain said...

selamat menyambut ramadhan :)

The Medical Duo said...

selamat menyambut ramadhan :)

Post a Comment