header-photo

Jet lag

2011-09-26

Photobucket

Assalamualaikum semua,

Hari ni nk bertulis serba sedikit tentang jet lag, memandangkan saya baru sahaja pulang ke bumi kaherah, dan masih di dalam fasa jet lag.

Jet lag atau nama medicnya desynchronosis, selalunya disebabkan travelling ke tempat yang jauh dalam masa yang singkat,serta mengakibatkan kita mengalami perubahan zon waktu dan ia akan mengganggu tubuh badan punya circadian rhythm . Jet lag ni jugak akan dirasai selepas travel, antara symptom2 dia :

- sakit kepala
- kitaran tidur yang tidak teratur. (tidur tidak ikut waktu di tempat baru)
- letih, lesu dan penat
- sedikit kemurungan
- sembelit dan diarrhea

Tempoh masa jet lag yang dialami oleh seseorang adalah berbeza, ada orang sekejap je n ada pula orang yang lama. tidak sama bagi setiap orang.

Walaubagaimanapun, ada management2 untuk jetlag ni, antaranya :

1. Sebelum penerbangan
- boleh membuat temu janji dengan doktor.
- gunakan light box bagi mempercepatkan adjustment jam tubuh badan.

2. Semasa penerbangan
- elakkan pengambilan alcohol dan caffeine, bagi mengelakkan dehydrasi. caffeine boleh
mengganggu jadual tidur.
- banyakkan meminum air untuk elak dehydrasi serta melawan kesan atmosfera yang
kering semasa dalam flight.

3. Selepas flight/On arrival
- cuba adapt kepada waktu tempatan dan makan mengikut jadual.
- dedahkan diri kepada matahari, it helps.


Itu lah dia, serba sedikit tentang jet lag. harap2 dapat membantu pembaca2 sekelian.
Sekian terima kasih.

8 comments:

Pikah said...

oh tak tahu pulak kalo duk bawah cahaya matahari boleh hilang jet leg cpt!!! wah tq tq :D

puteri ain said...

nice one :) thanks for sharing

Musafir Melayu said...

Jet lag juga adalah lirik lagu terbaru Simple Plan...haha, thanks for the info, it helps :)

The Medical Duo said...

pikah : hehe, tp jgn smpai sunburn ye.ur welcome.

puteri ain : ur welcome, thanks for reading :D

Musafir Melayu : ur welcome, glad it helps. sy minat simple plan gak :D

azmnor said...

Salam the owner,

TQ for that info.., tapi saya so far OK jer..esok-esok...allahualam

Wahidah said...

Salam ,,,still jetlag lg ke..

nak clinical dh yea...nasihat akk ..just relax enjoy ur clinical n try to learn as much as u can...n if tk bole jwb soalan pape ke..jgn rs diri tu kurang cerdik...thats normal because we still in learning process..even kalo dh keje pun learning process tu still in progress..kay..enjoy ur clinical..

.::: Princess MOMOY :::. said...

thx doctor sudi melawat blog momoy yg tak seberapa

The Medical Duo said...

azmnor : u r gladly welcome. insyaallah, baik2 saja nnti untuk azmnor :)

akk wahidah : alhamdulillah, sudah ok. yup dh nk stat dah. alhamdulillah thanks akk for the advices, insyaallah doakan yg tbaik buat student clinical :D

.::: Princess MOMOY :::. : it's ok, sama2.thanks jugak melawat :)

Post a Comment