header-photo

Ramadhan Versi Saya (^__^)

2011-07-30


Salam ziarah buat semua readers… semoga rahmat Allah bersama kita semua.

Hari ni 28 Syaaban 1432.

Andai sampai Ramadhan ni pada sy kali ni, tahun ni merupakan tahun ke 21 sy menyambut Ramadhan. Sy yakin setiap orang ada versi Ramadhan mereka sendiri. Entry hari ni sy nak share tentang versi Ramadhan sy. Semoga kita mendapat manfaat bersama.

Sy mula berpuasa sewaktu umur 6 tahun. Time tu puasa bukan takutkan berdosa ke ape, tapi sebab kena paksa dengan mak. Kali pertama bangun sahur memang semangat, tapi bila sampai pukul 9 pagi mula masuk dapur cari makanan. Haha… naïf sungguh time tu. Bila masa bersahur macam2 sy makan, tapi x tahu la nape dugaan sungguh bila tengok adik2 yg x puasa makan… rasa nk berbuka time tu jugak. Dugaan anak sulong la katekan.

Apa yg menghairankan, orang skang ni bukan setakat x puasa, tapi bleh plak order makan kat kedai time bulan pose. Adehhh… sakit2. Malu pada Allah sah2 la dh xde sebab dia x pose… at least malu la skit ngn bebudak kecik yg bau start nk pose. Respect la depa ni sket. Pastuh kalu kena angkut ngan van jenazah oleh jabatan agama Islam mula la cakap ayat drama:

“Enchik… sy x bersalah enchik!!”

Padahal dah nyata suun kat pipi… hahaha.

Ni ok la lagi… ade yg lagi dasat; mengaku diri tuh bukan orang Islam. Subhanallah…

Hal di atas ni merupakan salah satu fenomena biasa di negara kita lately. Kalo dulu susah nk tengok golongan2 cmni, tapi la ni bersepah.

Habis satu cerita…

Ok2 balik pada cerita sy tadi.

Bila masa nk berbuka puasa plak, mak ngn ayah sy akan bawak kami adik beradik pergi bazaar Ramadhan kat area2 wakaf che yeh tu. So memang heaven la ngan segala jenis makanan. Sebut je nak ape… sume ade. My favorite is nasik kerabu. Makan tiap2 hari selama 30 hari during bulan posa tu pon xpa. Haha…

Bila orang tanya kita tentang Ramadhan, jawapan kita:

“ Bulan penyucian hati dan jasmani”

Kalau disebutkan tentang hal penyucian jiwa sy rasa kita semua dah sedia maklum tentang isu tazkiah nafs yg sy sentuh dlm post seblum ini. Bagaimana pulak dengan penjagaan jasmani?

Kalau bulan puasa ni, ramai orang ske kurangkan kerja physical sebab nk jaga energy. Asik tidow je manjang. Kalo x pon lepak je kat umah. Pukul 6 petang kua cari makan kat bazaar.

Kalau boleh Ramadhan tahun ni, kita sama2 perbaiki kekurangan kita di Ramadhan2 terdahulu. Kurangkan tidow… banyakkan aktiviti sihat..berkebun ke…senaman2 ringan ke. Time membeli belah kat bazaar plak jangan nafsu merajai perut. Pantang tengok….sume benda nak beli. Kalo beli banyak2 ntuk di sedekahkan xpe…syukur alhamdulillah…

Tapi kalau setakat untuk diri sendiri yg nak makan bersederhana tu lebih baik kan?

Gambar ni saya cari kat sini

Bila sebut plak tentang puasa mesti kita akan terfikirkan betapa bestnye solat terawih. Kat sini kita boleh lihat betapa istimewanya Ramadhan ni bila teraweh ni Allah letak hanya pada bulan Ramadhan sahaja.

Fenomena di sesetengah tempat di negara kita…

10 malam pertama: Jemaah 50 orang

10 malam pertengahan: Jemaah 25 orang

10 malam terakhir: Jemaah 10 orang

Jemaah makin sikit. Bila di tanya kenapa, jawapannya:

“Sibuk la banyak lagi persiapan raya x buat… baju anak2 xbeli lagi…xsiap jahit lagi…langsir x gantung lagi. Haaaa….kueh2! Kueh pon x buat lagi ni…adehh stress! “

Persiapan raya ni xsalah pon bahkan perlu sebab kita menantikan kedatangan hari kemenangan ummat Islam selepas sebulan mengharungi dugaan bulan puasa. Sy pon seronok nak sambut raya! (^__^) Tapi jangalah sampai kita terlupa tentang satu lagi keistimewaan Ramadhan; Lailatul Qadr. Kalau boleh Ramadhan tahun ni kita bahagikan masa dengan sebaiknya supaya persiapan raya nnt sempat di setelkn sebelum datangnya 10 malam terakhir. Amacam???

Let us perbaiki diri di bulan Ramadhan ini supaya Ramadhan kita lebih baik dari sebelumnya. Ramadhan merupakan platform penyucian diri yg Allah hadiahkan kepada kita dalam proses kembali kepada fitrah…kalau la ini Ramadhan terakhir kita, moga2 ia menjadi Ramadhan terbaik selama kita hidup ini. InsyaAllah

Marhaban ya Ramadhan!

Tazkirah Jumaat #1

2011-07-29



Or have you thought that the companions of the cave and the inscription were, among Our signs, a wonder?

TAHNIAH IMRAN!

Salam buat readers semua...

Let us all congratulate SINERGIHATI's 2nd admin, Imran Bukhari for his wonderful success in his 3rd year exam... and we wish u selamat melanjutkan pelajaran di tahun clinical.

Teruskan kecemerlangan ini... (^^,)


Visit Orkut Papa for Graphics and Flash Scraps

Cuti-cuti, buat apa ya?

2011-07-28


C-U-T-I


Cuti cuti cuti dan cuti, masa kecik2 dulu tyme sekolah rendah hari cuti adalah hari yang best khususnya hari sabtu dan ahad. Mana taknye, ari cuti time tu mmg x buat apa-apa, tambahan pula byk pulak kartun kat tv,haha heaven sungguh, tambah2 kalo ada cuti sekolah, lagi laa,hehe :).
Tapikan, cuti sabtu ahad tu, just sama untuk sekolah rendah n sekolah menengah, tu pun kalo yang sekolah menengah, hari sabtu ada aktiviti2 len. Bila masuk alam pengajian tinggi, cuti tidak sama lagi seperti dahulu...

Bila di alam pengajian tinggi, cuti amat2 dihargai even satu hari, buleh kata macam2 aktiviti serta rancangan diatur oleh tuan punya diri. Kalo student medic, bila dpt cuti dari kuliah, mmg kitorang hepi sgt2, tambah-tambah lepas final exam, mmg yahoo abes (sronok sgt2). Selalunya kalo cuti lepas final exam ni, lama sket gap die dan ia bergantung kepada university gak. Di samping itu, kitorang akan ditemani sedikit rasa cuak, kerana menunggu result final, harap2 bjaya =D.

Selalunya time cuti memang banyak aktiviti yg nk dibuat, tambahan plak gap byk, memang bertambah banyak la, hehe. Antaranya, here they are :


1. Jalan-jalan aka melancong
Hehe, jalan-jalan memang best selepas exam, dapat release tension, lawat tempat2 yg dah lama diidamkan, jalan-jalan x semestinya ke tempat jauh, even ke shopping complex yg berdekatan pun dikira berjalan-jalan gak, hehe. Salunya kalo jalan-jalan, mmg dari pagi smpai mlm, balik-balik memang letih amat, salunya tido terus, tp jgn lupe solat hehe.


2. Mengkhatamkan movie2 serta series2

Memang xdapat dinafikan, tyme cuti kitorang akan tgk movie yang xsempat tgk or terpaksa tangguh disebabkan exam, begitu juga dengan series2, kadang2 satu hari dapat habes 5 movies, kalo series lak, depends, sebab episod dia xsama bilangan.

3. Membaca buku

Tidak lupa juga, dalam menikmati cuti, bagus juga diisi dengan membaca, bahan bacaan byk, xbaca buku pun, baca artikel2 di internet orait gak. Kalo nk revise tajuk2 yang lepas mahupun akan datang untuk subjek2 akademik, buleh juga, sebagai persediaan, cam sediakan payung sebelum hujan :D.

4. Bermain/bersukan

Buat yang lama tidak bersenam or bermain, tyme cuti mmg paling best untuk aktiviti ni, plan je waktu bila, ajak membe, setel. Hehe, buat yang seronok men game, mmg heaven la tyme cuti, men game 24jam je,hehe, tp jangan men direct 24jam, at least selang 1 jam or 2 jam, amik rehat kejap, :D.

5. Mengambil extra knowledge

Sometimes time free2 lepas exam ni, ada kelas pengajian yang diadakan, so masa yang free digunakan untuk menadah ilmu2 tambahan sebagai 'added value'. Kalau yang rajin tu, ada yang pergi ke hospital untuk membuat practical atau termnya attachment, dapat clinical skill yang berguna untuk clinical nanti, :).

Well, 5 aktiviti di atas adalah yang common dilakukan oleh med student during diorang cuti, hehe, apa2 pun, hari ni Malaysia lawan Singapura , football :D

~Good Luck buat Skuad Harimau Malaya~
~Mengaum kuat2 ye^^~
Sekian, wassalam...

SINERGIHATI di Facebook!

2011-07-26

Salam alaik buat semua...

Hari ni kami nk promote Fb kami... kami masih baru di Fb ni so do add us kat Fb ok?



~Click badge di atas untuk add kami di Fb~

2nd Professional Exam

2011-07-24


Salam buat semua...

Maafkn sy x berkesempatan nk update blog ni sebab kepala tengah busy memikirkan exam yg dh amat2 sangat2 dekat!

My 2nd pro exam will be held starting August 10 untill August 25.

THEORY WEEK

10.8.2011 Pathology I
11.8.2011 Pathology II
12.8.2011 Forensic Medicine
15.8.2011 Microbiology I
16.8.2011 Microbiology II
18.8.2011 Pharmacology I
19.8.2011 Pharmacology II
PRACTICAL WEEK
22.8.2011 Pathology
23.8.2011 Microbiology
24.8.2011 Forensic Medicine
25.8.2011 Pharmacology

So I hope U guys understand why I'm not updating this blog. Just tunggu post dr 2nd Admin cuz he's otw balik ke Malaysia hari ni...

Anyway, wish me luck buddies! Rabbuna yusahhil alayya ^^,

Wassalam

Bertaqwakah kita?

2011-07-17

Salam alaik buat semua pembaca…

Pastinya ramai sahabat2 yg berpuasa hari ni kan? Alhamdulillah…

Masuk hari ni lebih kurang 15 hari je lagi Ramadhan akan menjelang. Mudah2an Allah pertemukan kita dengan Ramadhan kali ini. InsyaAllah…

Hari ni sy xnk berbicara tentang medic…

Hari ni sy nk berbicara tentang satu perkataan yg sering kita dengar kat mane2 majlis agama hatta dlm buku teks sendiri…isu taqwa. Anda tahu x ape sebenarnya yg dikatakan dengan taqwa ini?

Taqwa dari sudut bahasa adalah mengambil tindakan penjagaan diri daripada apa2 sahaja yg memudaratkan. Manakala dari segi istilah adalah menjaga dan memelihara diri dari siksa dan murka Allah dengan menjalankan perintahNya, taat kepadaNya, menjauhi laranganNya serta menjauhi perbuatan maksiat.

Kita salu sebut dalam doa…semoga kita jadi orang yg bertaqwa. Hope hari ni anda semua boleh paham sebetulnya ape actually taqwa is…ok? (^___^)

Kata Saidina Ali karramallahu wajhah, taqwa itu empat:

1. Al khouf minal Jalil ( takut kepada Tuhan Maha Perkasa)

Based on this point kita kena ade sifat takutkan Allah…

Sifat takut ni sebenarnya asas kepada sifat taqwa kita. Kalo kita takutkan Allah, kita akan dengan sendirinya menjaga diri kita dari berbuat sesuatu yg buruk…betul x? Bila kita takutkan Allah, takutnya beza dengan kita takut2 yg lain. Takutkan hantu…kita lari dari hantu tu. Tapi bila kita takutkan Allah, kita perlu dekat padaNya. Kita manusia yg leka dan x pernah lepas dari dosa, tapi sebaik2 orang yg berdosa adalah orang yg bertaubat dengan kesilapannya.

2. Al- Amal Bittanzil ( beramal dengan Al- Quran yang diturunkan)

Kita syukur hari ni sebab kita boleh baca Quran. Alhamdulillah sebab kita ni diberikan ibu bapa yg ambil berat tentang ilmu agama kita…ambil berat tentang solat kita. Tapi bila kita bace adakah kita paham tentang ape yg kita baca? Sebaiknya kita tahu ape maksud ayat2 yg kita baca…cubelah berguru dengan yg tahu. Kita gak kena beramal dengan ape yg Al- Quran ajar kat kita. Wajib solat…puasa…tutup aurat. InsyaAllah, semoga Allah mempermudahkan urusan kita menerima ajaran Islam ni.

3. Ar Rhido bil Qalil ( cukup dengan yg sedikit)

Nak dapat sifat ni memang susah tapi x mustahil. Senang cite, kita ni kena ade sifat bersederhana…especially menjelang bulan pose ni…time nk bukak pose bleh la tengok kita ni betul ke ar ridho bil qalil. Tengok lauk tu…nak beli. Tengok yg ni pon nk beli. Kalo bleh lauk kat satu bazaar tuh nak beli. Tapi makannye tidak. Kan better kita sedekah makanan tu kat mereka yg memerlukan? Nape kita jadik cmni…sbb kita rasa x cukup…di tambah plak nafsu nk makan yg memang membuak2 x kira masa tuh. Makin sodap la nafsu makan tu kalu di layan!

4. Al- Isti’dad li Yaumil Ruhil ( bersedia dengan hari yg akan berangkat menuju kepadaNya)

Bersedia untuk berangkat ke alam akhirat.

Kalu anda pernah tengok ade 1 drama kat TV ni…tag line dia “ HIDUP CUMA SEKALI….SO KITA ENJOY!!”

Sebenarnya kalu kita perhatikan ade silap dalam tagline ni…sape kate kita hidup cuma sekali???? Kita mati sekali…tapi kita hidup 2x tau. Hidup di dunia…mati dan akan dibangkitkan semula. So in order to get ready for that day, kita kena la kumpul sebanyak mungkin pahala di dunia ni supaya kita x jadi orang yg muflis di hadapan Allah.

Kita ni manusia yg banyak khilaf…banyak dosa dan sering lalai dalam kehidupan seharian. Datz why Islam ajar kita tentang tazkiyatun nafs.

Imam Ghazali mengajar kita tentang cara2 membersihkan hati:

  • Membaca Al- Quran
  • Solat berjemaah
  • Membasahkan bibir dengan zikrullah
  • Menuntut ilmu

Setiap apa yg kita usahakan di dunia ni…baik study or beribadat semuanya harus ada keikhlasan. Jangan la kita buat sesuatu di dunia ni sebab nk menunjuk2 kat orang…xkemana pon yg kita berlagak tuh. Orang len x dapat pape…and kita plak la yg rugi and berdosa. Semuanya haruslah bermula dengan niat yg ikhlas kerana Allah. Kembalilah kepada sabda Rasulullah SAW:

“At- taqwa ha hunaa..”

Taqwa itu di sini ( sambil Rasulullah SAW menunjukkan ke dadanya 3x)

Wahai Tuhan…

Jadikanlah aku kekasih-Mu yang bertaqwa…

Dan dari golongan hamba-Mu yang bahagia…

Dan hamba-Mu yang soleh…

Dengan rahmat-Mu, wahai Tuhan yang Maha Pengasih

Marhaban ya Ramadhan (^__^)

Ayuh realisasikan manhaj ( cita2) nak jadi orang bertaqwa di bulan Ramadhan ini...JOM!

Dirty socks could help fight malaria

2011-07-14


Salam alaik buat semua...

I came across this tadi...and I paste it here so u all can read oso...ok? This is taken from The Sun

Dirty socks could help fight malaria

MONTREAL: The odour of dirty socks can be used to lure mosquitoes into a deadly trap before they can spread malaria, a US and Canadian-funded researcher based in Africa said yesterday.

Dr Fredros Okumu, of the Ifakara Health Institute in Tanzania, discovered through an experiment that mosquitoes were more attracted to the odour of filthy feet than to live humans sleeping in the same area.

“We had an experimental house with a human being sleeping inside and a second experimental house with a synthetic mixture,” he told AFP by telephone.

“We realised that we were getting four times more mosquitoes going into the house with (the) synthetic mixture,” which, when doused with insecticide, killed the bugs.

“When mosquitoes are crossing the compound, they sense something that they think it is a human being. They attempt to bite that person or that device and ... instead of getting blood they get killed.”

His findings have earned him a US$775,000 (RM23.7 million) grant from the Bill and Melinda Gates Foundation and the Canadian NGO Grand Challenges to install the devices in a number of Tanzanian villages to measure their effect on public health.

The devices are to be placed outside homes in order to complement life-saving nets and repellents.

“We were attracted to that idea because it is a bold idea, it’s creative, it’s innovative,” Peter Singer, chief executive officer of Grand Challenges Canada, told said.

Malaria claimed 781,000 lives in 2009, according to the UN’s World Health Organisation (WHO), which is heading efforts to distribute insecticide-treated mosquito nets and to spray reproduction sites.

About 90% of malaria deaths each year occur in Africa and 92% of those are children aged under five.

Other mosquito-borne diseases include dengue, which sickens around 50 million people each year, yellow fever, filariasis and West Nile virus.

Pernah x orang tanya soklan ni pada anda?

2011-07-11

  1. Kenapa buat medic?

Sebab utama sy buat medic is because I love to help people. Jadi doc merupakan salah satu kerja yg boleh membantu orang yg memerlukan secara lansung. Doc hanyalah perantaraan shj…yg menyembuhkan tetap Allah SWT. I do bad in math and medic have nothing to do with math. So, that is one of the reason why I choose medicine. (^__^)

  1. Kalau awak xbuat medic..agaknya siapa diri awak skg?

I love Law and debate…so maybe I am a law student. U can check this out if u don’t believe me. If I'm not a law student maybe I am a pure bio student cuz I love to become a bio lecturer.

  1. Dari mana awk tahu tentang medic?

TV maybe. ER, House MD and so many medical drama yg ada kat TV tu la yg banyak bagi influence. But most of all, seniors kat MMP actually yg banyak bagi input pasal what is medicine.

  1. Subject medic yg paling awk suka?

I love physiology so much during my 1st year. Bila dah masuk 2nd year, I do love Pharmacology but sampai hari ni, I’ve never achieve a single A for it. Irony?

  1. Apa yg membuatkan medic best and xbest bagi awak?

Medic best sebab sy suka belajar tentang diri sy. I learn what is me…how do I function…what is harmful to me. The xbape best thing is of course exam sebab exam dia banyak dan amat2 memenatkan. Plus with the XXL punye books yg nak di baca…OMG.

P/S: Just a simple post about some famous Q asked by people around me.

CNS Anatomy_Pinky and The Brain

2011-07-10

video

Me, Study & Autopsy


Salam buat semua…
Lama amat sy x menulis kat sini. Bukan xde idea….bukan xde minat….just xde masa. Exam 3rd internal ni akan bermula pada 25hb 7…so I have to study a lot. Plus my 2nd professional exam will be held on 11th 8. My co-admin will finish his paper tomorrow so let us wish Imran Bukhari a best of luck for his last paper esok.
Today’s entry is sempoi punye entry regarding my course schedule on visiting the mortuary this coming Selasa. This is a must if u take forensic medicine tau?. So by hook or by crook I have to attend….I can’t skip this…(T.T).
Maybe some of u may think…alah, mortuary je pon.
Esok kami bukan lepaking je kat mortuary tu tau kwn2…we need to view a postmortem. Kami di bahagikan kepada 4 kumpulan. Sy ni kumpulan ke 3. Dengar cerita dari group 1 and group 2….kepala lutut dh mula menggigil. Haha…penakut kan sy ni? Ade member yg pengsan, ade yg mual sampai x lalu nk makan nasik and daging (sebbek sy xmakan daging ). Ape2 pon may u guys wish me good luck la ok? Study pon belum lagi ni sebab demam (T.T)..aduhai.
Btw if u dare to view a postmortem/ autopsy...u can search kat you tube. Tapi pliz pastikan anda seorang yg betul2 kuat or else...anda akan termuntah or mybe pengsan lepas tengok vid2 autopsy td.
Anda boleh click link ini ntuk bace hukum autopsy/ bedah siasat ni dalam Islam.
Wsalam.
P/S: Im going to make some review about autopsy if I have time.

Pokok

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya

Ku terdiam

Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin

Tersentuh hati bagai luruh

Chorus

Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah

Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya

Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan

Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya

Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Tanya sama pokok

Wanna watch this on u tube? click here

P/S: Lagu yg inspire ramai orang di luar sana

TERIMA KASIH

2011-07-02

Malam ni sy nak ucap terima kasih banyak2 kepada :

  1. Kepada kedua ibu bapa sy serta keluarga yg dh besarkan sy sampai sy jadi diri sy skg ni
  2. Kepada guru2 yg dh banyak memberikan sy ilmu....sejak dari tadika smpai sy dah tahun 2 ni
  3. Kepada kawan2 yg menjadi teman sy dari sy kecik...ske men tuju2 kasut sampai la kwn2 sy yg sama2 sakit pale pk hal study...TQ guys.
  4. Kepada admin SINERGIHATI...Imran Bukhari. TQ sebab sudi bersama ngn sy meneruskan SINERGIHATI sampai ke hari ini.
  5. Kepada sesiapa sahaja yg mengenali Wan Izzah Hafizha Wan Othman...samada melalui fb, twitter, ym or utube...terima kasih kerana sudi view sy kat sane. Hehe...
  6. Last but not least kepada semua viewers yg sudi bace entry2 di SINERGIHATI...semoga kalian sampaikan ilmu2 ini kepada mereka2 yg lain.
Semoga kalian berada dalam rahmat Allah sentiasa...amin.