header-photo

Apa Saya Study di Tahun 1?

2011-04-25

Assalamualaikum w.b.t

Hari ni lebih santai rasanya. Entry yg nak di share pon bukanlah tentang penyakit2 atau ubat2an. Entry kali ni lebih menjurus kepada aspek kehidupan dan pembelajaran seorang pelajar perubatan. Today, sy nak share dengan pembaca2 semua tentang subjek2 yg diambil oleh pelajar2 perubatan during our 1st year.

Kenapa sy pilih tajuk ni ntuk jadik isi kandungan entry sy??

This is bcoz salah satu aim kami (sy dan Imran) membina blog ni adalah ntuk menyampaikan medic kepada semua dengan bahasa yg mudah. Kami so eager to share the reality faced by pelajar perubatan nomater in what aspect it is. So, mmg anda akn dapati most of our entry adalah berkisar tentang life of a med student. Bagi anda yg ada shbt2 or anak2 yg mengambil jurusan perubatan, secara x lansung anda jugak boleh memahami kehidupan mereka dgn lebih baik ag… InsyaAllah.

OK now buleh sy mula?

Basically, medical school yg ada di dunia ni mempunyai beberapa sistem akademik yg berbeza. Kat sini sy nak share 2 sistem yg sy tahu. Ok..2 system yg sy mention td are traditional study and integrated study:

  1. Kalau yg study menggunakan sistem tradisional, mereka akan study hanya beberapa subjek setahun. Tetapi jgn pk senang ye yob? Susah juge sebenonye cuz yg nak kena bace is a whole book and its actually from kulit buku depan ke kulit buku blakang ( ni sekadar hiperbola shj ok?? Index ngan pengenalan buku xyah bace (^^.) ). During our 1st year, we all kena blaja the whole human Anatomy, whole human Physiology and whole Biochemistry. Masuk tahun dua baru we all study about Pathology, Microbiology and Pharmacology. Duration dia of coz la setahun je. So nak xnk, u kena cover, study and paham semua Anatomy tuh dlm masa setahun. Macam tu lah.. Most of med school yg masih mengamalkan sistem traditional ni termasuklah India and Timur Tengah.
  1. Sistem kedua ni is intergrated study. Kalau med school yg pakai sistem ni, mereka akan study system wise. Mereka akan study system by system and dlm setiap module, mereka akan cover all. Example kalo mereka study skeletal system (SS), mereka akan study anatomy of SS, physiology of SS, biochemistry of SS, pathology of SS etc. Mereka blajar banyak subjek dlm sesatu module but they study by system. Certain system will be covered in 1st year and the rest will be covered during 2nd year.

Perbezaan kat sini is, traditional study needs the student to take 3 subject/ year tapi study dia berat disebabkan banyak chapter yg nak di cover dlm a whole book for that particular subject. In the other hand for integrated study, mereka akan study bnyak2 subject terus but system wise.. and exam usually in module form. None of them is easier than one another as both system pengajian ni ade advantages and disadvantages juga ok?

My college is Indian based syllabus. So my med school mengamalkan sistem traditional. Thus, this entry akan ditulis based on sudut pandangan med student yg study traditional system..ok?

So, during 1st year for all Indian based program ( xkira la u banglore ke, manglore ke..karnataka ke or even some med school kat Malaysia like my school) mereka akan di exposed pada 3 subjek teras which are:

  • Anatomy:

Anatomy adalah science yg deal dengan pengajian tubuh manusia. It will comprise study of all structure yg ade dekat badan manusia…( blood vessel, nerve, vein, muscle, brain and it’s structure..etc.). Cara pengajian dia amat mencabar coz for Anatomy kita perlu attend dissection hall a.k.a mortuary a.k.a BILIK MAYAT. Mula2 nk tengok mayat tuh, memang sehari sebelum tuh smayg hajat la jugak moga2 Allah cabut sifat takut or gerun bila tengok mayat tu nanti. Usually kalo dalam 1st month tuh..rata2 student still coping lagi ngan mayat busuk tuh and the fear. Tapi bila dh masuk 2nd month alhamdulillah most of us dah jadi biasa..no more takut2 (^_^)

Under Anatomy ni jugak we study about another two branch of Anatomy which are Histology and Embryology. Histology ni berkait rapat tentang pengajian cells. So kita akan study specific for each cell kat badan manusia ni so that we can know the normal structure. Nampak cam xpayah study je..tapi kalu kita xtau normal structure cmne la kita nk diagnose disease kan?

Embryology plak is the study of development of an embryo from the fertilization of the ovum to the fetus stage. Kita akan blaja ape yg berlaku pada setiap gestational age ( usia dlm kandungan). Dalam subjek ni setiap inci kekuasaan Allah ditunjukkan dengan amat2 jelas. Macam mana dari ovum dan sperm boleh lahirnya seorang khalifah di bumi Allah ni. Sebenarnya semua yg berlaku ni merupakan ayah( bukti) yg nyata.. tapi bila kita study embryology ni..zuq dia lebih skit cuz kita study cmne perubahan demi perubahan berlaku kat dlm rahim ibu kita. Subhanallah….

  • Biochemistry:

In biochemistry we study a lot regarding chemical process that occur in human body. So kita blaja cmne cell2 kita bernafas, camne replacement of the dead cells happen, how our body generate energy and etc. Semua ni more toward molecular biology la g2. Hehe..

  • Physiology:

Tadi kita dh tahu normal structure of human body, so la ni kita nk tau ape plak function dia dalam badan kita. Thus kita kena Physiology la pulak. Contohnya kita study macam mana proses respiration boleh berlaku, macam mana brain memproses memori dalam otak kita, and etc. Di samping itu, we also study on how to take BP (blood pressure), how to use stethoscope, how to do and read ECG( electrocardiography). Semua ni merupakan basic clinical skills yg perlu ada sebelum kita masuk ke tahun 2. So secara amnya, physiology ni mmg nampak cam clinical medicine la jugak skit2. Memang suka amat la physiology ni.. (^O^).

Ni la 3 subjek yg sy dah tempuh tahun 1 dulu. Bagi adik2 yg berminat nak further study dalam bidang perubatan, hope semuanya makin bersemangat lepas bace entry ni ok? Nanti sy sambung lagi entry subjek tahun 2 di masa yg len ok? Nak sambung study ntuk subjek Patho.. tata.

Wassalam.

25 comments:

Fatimah Zahra' said...

wahh. tak sangka 1st year pun dah sangat menarik. makin kuat hati nak blaja meds. :)

The Medical Duo said...

I love med school so much :D Kami doakan Fatimah berjaya dlm cita2,n doakan kami gak ok?

dayanaazhar:) said...

sungguh menarik. suka sangat article ni, mudah faham hehehe, thanks medical duo:) can't wait for later updates. hehehe

The Medical Duo said...

Alhamdulillah so im so glad that u like it. InsyaAllah entry Apa Saya Study Masa Saya Tahun 2 akan menyusul. Have a nice day :)

aDda said...

hai kita dlm bidang yg sgt brbeza, awk dlm bdg mdical tp sy dlm bdg architecture tp still enjoy bc entri ni...dpt 1 pngtahuan bru.. dlu sy pnh pengsan msa 1st year gara2 mndpat 1st comment yg truk dr lec msa 2 trus sy rsa xleh nk go on dlm bdang ni then blum sempat drwing sy dkoyak oleh lec sy trus collapse ...heheh...ops!.. tp skng sy dh final year!...alhamdulillah...

The Medical Duo said...

Sy salu ske ntuk kenal kwn2 dari berlainan bidang. sy pon penah ade kejadian sadis gak tyme 1st tyme bedah katak. we insert da drug ( ubat tdoq) but unfortunately katak 2 xtdow pon. Tyme i buat incision kat perut dia, dia gerak..OMG i nangis kat situ gak. I do the experiment sambil air mata basah kat pp.. and it happen recently :P

cik dokter said...

thanks akak..best giler..^^
tpi adoi anatomy tu,kena tgk mayat ye kak..ni lemah ni..hehe

The Medical Duo said...

to cik dokter: 1st year kamu akan tengok mayat..sentuh skit2 tyme study. Masuk tahun 2, kamu kena view autopsy tau. autopsy ni bedah siasat. kalo xkuat memang boleh muntah and pengsan. Hehe.. tapi cik doc mesti buleh punye ah :D

The Medical Duo said...

*eh silap: i dunt insert the drug to that katak..we paralised kn dia pakai pitting method. Like patahkan dia punye spine cm2 la... sorry 4 dat fact :P

nusrah said...

Assalamualaikum..tanx 4 d visit.. ;)

The Medical Duo said...

to nusrah: wkumslm..same2 ;D

cik anum said...

menariknye artikel ni :)

The Medical Duo said...

cik anum: TQ sgt2 sudi singgah bace article kami di sini. Semoga mendapat manfaat :D

Izzuddin Fauzi said...

:D :D menarik :D

myetech9[dot]com @ Enchik Nine

iwan_dextrous said...

interesting.hihii

The Medical Duo said...

to Izzudin Fauzi n iwan_dextrous: TQ sudi lawat SINERGIHATI

ainshams said...

Medicine is about art. The more u learn, the more you'll enjoy, the more you feel amazed of Allah.

The Medical Duo said...

ainshams: medicine merupakan satu cara yg jelas ntuk kita kenal betapa hebatnya Allah

diariperjalanan said...

Menarik...tqvm 4 da info!

The Medical Duo said...

diariperjalanan: sama2..insyaAllah akan dtg lebih banyak info akan sy share dgn sahabat2 semua.. :)

Anonymous said...

salam ,dulu akak amik ot ke ..akak amik medik lak eh ..kat mne?

The Medical Duo said...

Wsalam, haah, akak amik ot dulu, tp tuka ke medik, kat msu shah alam

Anonymous said...

trima kasih eh akak sbb reply ..owh ... saya amik ot gak kat ukm tapi sy minat ngan medic lagi tapi x dapat yang cos tu ntuk ipta .. ade gak sy dpt medik tpi wat kt luar la.. akak masuk msu camne eh??kira sendiri dlu ke? maaf klo mngganggu ..:D

nuha

The Medical Duo said...

nuha boleh PM akak x? add akak kat fb or email akak ok? sternocleidomastoid90@yahoo.com

akak akan cite detail :D

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Post a Comment