header-photo

Blogger & Carpal Tunnel Syndrome???

2011-04-19

Salamullahi alaikum semua..

Sebelum sy memulakan cerita tentang entry baru di SINERGIHATI ni, sy dan co-admin nak ucapkan berbanyak2 thankx yg x terhingga kepada semua shbt2 yg sudi view dan follow site ni. Alhamdulillah..follower makin bertambah. Walaupun xbanyak mane, tapi kami berharap semua followers dapat manfaat dari entry2 yg kami postkan kat sini.

OK

Kali ni entry sy adalah khusus kepada SEMUA BLOGGER2 TEGAR kat luar sana!!

La la ni.. ramai sgt2 orang yg ade lappy, betol x? Most of us tau cmne nak pakai lappy, even budak kecik2 skalipon. Mak aih, siap ade Fb segala. So senang cite, sume owg tau pakai computer, kan? Tapi masalahnye.. xramai yg tahu berblog lama2 ni..buleh menjejaskan kesihatan.

BETOL, SAYA X TIPU!

Kawan2 semua pernah dengar x tentang satu syndrome ni, yg dinamakan Carpel Tunnel Syndrome? Bagi yg tahu alhamdulillah… sebar2kan lah pengetahuan dan ilmu itu. Bagi yg xtahu..jom usha entry ni sampai abis cuz im gonna talk bout it in details.

Ok..

Dalam perubatan, ade satu subjek ni yg dinamakan sebagai Anatomy. Anatomy merupakan bidang pengajian yg mengkhususkan tentang study of human body. Kita akan belajar semua. Pasal tulang, pasal muscle2.. pasal saraf (nerve)…blood vessel and also some syndrome related to the imparment of our body structure.

Sebelum saya cerita pasal syndrome ni, its better 4 me 2 give u guys some knowledge about the normal anatomy of this structure. Carpal tunnel syndrome happen kat pergelangan tangan kita. So now, saya akan share ngn kwn2 sume pasal anatomy tangan manusia dulu..ok? (^^.)

Sume tengok gambar kat atas ni jap.. nampak x benda kuning 2?? This is median nerve of a human hand.

Everybody must know that kat wrist kita ni ade satu saraf nama dia median nerve. Median nerve control sensations to the palm side of the thumb and fingers. Median nerve ni gak akan send message kat muscle2 kecik kat tangan kita so that fingers ngan thumb kita leh move.

Satu lagi…kalau kawan2 sume pasan, ade benda putih atas median nerve 2 kan? This is Carpal ligament. It’s function is secure median nerve 2 supaya dia smat2 duk tengah2 wrist kita. Cube kawan2 bayangkan kalau kita xde ligament ni… each time kita bergerak, median nerve ni will be dislocated kan? So, to prevent this..Allah yg bersifat dengan sifat Maha Mengetahui telah menciptakan tangan manusia ni dengan ligament ni. Hebatnya ilmu Allah kn kawan2? So datz y la kita boleh move our hand freely and without any problem as kita punye muscle2 kat tangan di innervate by this nerve.

Kalau kita bayangkan ligament 2 as atap, and muscle wrist kita as floor..kita akan dapat satu terowong kecik kat tengah2 2. Itulah yang dinamakan sebagai carpal tunnel. So, median nerve ni akan lalu kat dalam carpal tunnel tadi 2. Can u get what I mean?

Hope by this explaination u guys dah faham ape itu median nerve..kat mane actually it is located in our body…and what is carpal tunnel.

OKOKOK

Sofar sume steady agi x nak dengar lecture Medic dari saya??

Hehe..harap semua readers still steady and willing to continue reading this entry cuz now im gonna talk about the syndrome specifically.

Carpal tunnel syndrome occurs when the median nerve kita tadi is pressed or squeezed at the wrist. Carpal tunnel syndrome is the most common and widely known sebab median nerve ni senang sangat2 nak tercompressed. Bila nerve ni compressed.. person akan feel numbness, pain and, eventually, hand weakness. But how is this nerve compression can happen and what’s the relationship between CARPAL TUNNEL SYNDROME & BLOGGING?????

Im gonna tell this by a scenario.

Imran merupakan seorang blogger tegar.. and dia gak suke men game PC. Imran salu kalau online mau sampai 4 jam xpa henti. Bila duk depan lappy, dia dah lupe keadaan sekeliling. Tangan dia asik duk menaip entry je. Kalu penat, dia akan men game jap…pon pakai keybord 2..then sambung posting lagi kat blog.

Imran akan letak tangan dia cam gambar kat bawah ni

So, asenya sume dah tahu kn ape impact dia pada tangan kita? Secara direct, kita xceli sedang menekan median nerve tangan kita tadi. Tekan sejam maybe la xde effect lagi. Tapi, kita berblog bukan kejap… buat satu entry je dah berjam2. Kalau kita continuously do this for several years, we may develop Carpal Tunnel Syndrome.

Some of the symptoms like rasa burning kat jari, rasa kebas kat tapak tangan and jari, especially thumb, jari telunjuk and jari hantu and rasa jari bengkak..padahal x pon ( T.T )

So, bila kawan2 sume dah mula rasa sumeni..better la consult your personal physician. Berita baiknya CTS ni boleh diubati..Alhamdulillah.

As a prevention, same2 la kita pakai keyboard yg lebih rendah dari aras tangan kita..yg macam meja computer 2…yg boleh sorong2 dia punye tempat letak keyboard 2. It will be better and u can blog xpa rasa takut dapat CTS ni. Lakukan gak senaman tangan simple2 kalu dah lenguh2 tuh… ok?

Semoga semua mendapat manfaat dari entry kali ni. Kalau boleh, share la link post ni kat kawan2 anda or saudara mara yg suke berblog..bak kate owg zaman skg ni..Sharing is Caring (^^.)

24 comments:

Mia Liana said...

perkongsian yang menarik ni...best2

The Medical Duo said...

tq mia..hope boleh la share2 link ni kat kwn2 sume

Zie said...

as salam dr muda

nak tanya....kalau hujung2 jari tak berapa berfungsi seperti susah nak masukkan butang ke lubang butang baju, susah nak gunting atau susah nak pegang pensil....tu camana pulak is it ada kaitan ngan syndrome william?

The Medical Duo said...

William's syndrome is a neurological disorder. Its not only involving masalah nk butang baju je kak..its also have some physical features yg kita boleh tengok macam elf facial appearance. Symptom yg akak indicate is quite general. It may also be other neurological syndrome. Rasanya penjelasan yg lebih akak boleh refer any neurologist. Izzah dan Imran boleh bantu setakat diagnosis simple2 je. William's ni salunya neurologist yg diagnosed

Zie said...

ok tq izzah (sama ngan nama anak kak yg bongsu) dan imran. kak tanya coz baru tau nama sindrom ni drp seorg kwn yg mempunyai anak yg seakan2 sindrom ini dan masih dalam kajian dan rawatan lagi....tq 4 sharing

The Medical Duo said...

sama2 kak..kita doakan la semoga anak kwn akak tu sihat walafiat hendaknya. Akak leh cadangan tntg any medical issues yg akak nk kami bincgkan kat sini. Semoga kita semua sentiasa dlm rahmat Allah :)

The Medical Duo said...

same nama ek kak? hehe.. semoga dia nnt jd org yg berjaya bahkan lebih baik dari kami berdua ni. InsyaAllah

faralovexx said...

haha,,pasni maen ngn kaki aaa...:P

AkieZecky said...

thanks for the info

The Medical Duo said...

faralovexx: hehe..buleh gak 2 :P

AkieZecky: Sama2 kongsi ilmu and medical alertness..blogging2 gak, tapi kena jaga kesiahatan gak ok?

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 bw sini..:)
Free2 jalan2 blog saya eh^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/
Sudi2 jenguk ye (^____^)

Izyan Masri said...

WHOAAH.NICE INFO .THANKS YA ! ;D

The Medical Duo said...

frommetou: Tq sudi jenjalan ke sini :)

Izyan: Sama2..sharing is caring

[sutera kasih] said...

thanks for sharing this info..baru tau hal ni huhu

The Medical Duo said...

to sutera kasih; sama2..good thing kna share2. :)

Eyra. said...

Thanks for the sharing, nice info :)

The Medical Duo said...

sama2 eyra..tq for following us :)

shahjiehan said...

o0o0

The Medical Duo said...

shahjiehan; kena jaga kesihatan lebih bila dh bace ni ok?

نورول موجاهىداه said...

salam..nice blog..i'm follow..bnyak dpt ilmu,ilmu agma n perbtan..blh d jadikn sumbr utk kos fisioterapi yg sy blajr...mga sama2 dpt jadi ahli perubtan yg berman..insya'allah.....:)

The Medical Duo said...

wkumslm nurul. Alhamdulillah..semoga kita sama2 beroleh manfaat :)

Balligh ni walau aayah..

YuKikO said...

lecturer aq dah crite sal ni..tp cket je die explain..tq ya for dis info..

The Medical Duo said...

Yukiku: no biggie, sharing is caring :)

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Post a Comment