header-photo

Doktor Pakar Bahagian I

2011-04-18

Rasanya semua orang tahu Dr. Pakar 2 ape kan? Okeh.. bagi yg xtahu, Dr. Pakar adelah sowg Dr yg dh buat specialization.. some people misunderstood that bila seseorang 2 dh abis A- level/ Matrik/ Asasi/ STPM/ Diploma mereka trus amik specialization. Salu org akan tanya, awk ni amik doc bidang ape?

Xceli bagi mane2 yg berkelulusan seperti yg diatas, semuanya akan bermula pada degree pertama bidang perubatan which is either Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery (MBBS), Doctor of Medicine (MD) or Medicinae Baccalaureus, Baccalaureus Chirurgiae (MBBCh). Semua ni membawa title Dr. Perubatan U41; kod perkhidmatan kakitangan kerajaan di Malaysia. So, semua mereka2 ni akan kena p buat housemanship kat hospital kerajaan selama 2 tahun..( rotate2 la department).

Ok.

So, Dr. Pakar ni cmne plak kan??

Ha…

Dr.Pakar ni akan dicapai oleh sumwan yg pursue study dowg selepas dah abis MBBS/ MD/ MBBCh diatas. It’s the same as postgraduate study yg courses lain buat..Means, bila dh abis housemanship (HO) and u dah berkhidmat selama beberapa tahun kat government punye hospital..bau u buleh apply ntuk buat specialization. So pasni bila ade kwn2 yg b4 dat xde title doc and dapat tawaran melanjutkan pelajaran dlm bidang perubatan, mereka2 ni akan grad as Dr je dlu nanti…bukan Dr. Pakar. OK?

Lepas sy dah clear kn kekeliruan ni, baulah sy procede with my actual topic today which is pengkhususan or kepakaran yg available dlm jurusan perubatan. Actually banyak jenis sebenarnya pengkhususan yg ada dlm medic ni..cume xsemua ade kat sesebuah negara. Certain2 negara yg baru je nak membangun, mereka ade kepakaran dlm bidang2 major mcm Internal Medicine..tp minor2 mcm Ophthalmology belum di develop well.. so cases yg ade mybe di rujuk ke negara lain yg dh ade kepakaran.

In today’s entry, im gonna talk about 5 specilization yg ada dlm medical field ni. Kepada viewers yg bercita2 nak amik medic, jom berangan2 bermula dari skarang..ape agaknye kita nak jadik in da future. OK?

So now I’m presenting…

  1. Anesthesiology

Anasthesiologist atau nama Melayu dia Pakar Bius merupakan sowg pakar dalam drug administration especially in Operation Theater (OT). Keje dia dalam OT mybe nampak cm simple je..just tengok2 je surgeon buat kerja. Tapi…hehe…jangan pandang cam2 je noh? Dia ni merupakan orang yg bertanggung jawab ntuk monitor patient punye vital sign ( heart rate+ respiratory rate+ blood pressure+ body temperature). Any fluctuation of this sign may result in fatal a.k.a DEATH of the patient. Kalau patient 2 xrespond pada bius yg dia bagik..so operation xleh dijalankan dengan baik..or mybe xleh buat trus. Hehe..So, dia merupakan owg yg PERGHH sebenarnya. Sonang cite..orang kalo tyme operation, yg bagik benda suh kita sedut and dia suh kita kira sampai 7…n tetibe kita lelap…haaaaa…ni la orangnye!

  1. Dermatology

Dermatology merupakan suatu bidang yg mengkaji secara khusus tentang kulit. Owg ni dia study bab kulit jaaa. Nampak memula cm senang. Tapi percayalah, dermatology bukanlah bidang calang2.. most keadaan penyakit melibatkan kulit adalah severe ( teruk gak la). Contoh penyakit yg melibatkan kulit adalah Kaposi Sarcoma yg sering melanda patient HIV/AIDS. U can study more bout Kaposi Sarcoma here. Basically, dermatology akan focus hanya pada diagnosis penyakit, cara rawatan and cara nak elak penyakit2 ni. Kalau kawan2 semua rajin, boleh tengok berapa banyak sakit kulit yang ade kat dunia ni dekat site ni. Subhanallah…semoga kita semua sihat dan jauh dari sebarang penyakit. So, datz all about dermatologist!

Next is…

  1. Emergency Medicine (EM)

OKOK..nak Tanya skit buleh? Sape penah tengok ER? Ala..cite omputeh kat Tv tuh la.. Ha..ni la bidang ER. EM ni adalah sebuah speciality yg amat2 best ntuk newbiez..means doctor2 muda. Usually EM Dr. akan deal with cases yg memerlukan medical attention immediately. Salu kalu tengok dalam ER tuh, patient2 yg datang mostly adelah dari case2 accident la, kena tikam la..or even heart attack. Kalu kita pegi hosipital, kita akan jumpe satu department yang besar sgt2 kat c2..nama dia A&E department. A&E ni adalah nama singkatan bagi accident and emergency department. Kat sini kehebatan utama yg terserlah kat doc2 incharge adalah kepantasan mereka bekerja and most of all kebijaksanaan mereka buat keputusan dalam masa yg singkat. Kalau yg suke tengok Miami Medical tuh pon same gak. Memang tahap hebat la dowg ni kalu uat keje. Benda paling cool bagi sy kat EM department ni is dat dowg hebat dlm performing resuscitation ( yg tekan2 kat dada patient yg sakit 2). So kalu sape2 yg berminat 2, buleh la pursue dlm EM ni. Tapi bagi bakal Dr. wanita yg ade kat lua sane 2.. pk dalam2 gak la ek bidang ni. U akan busy amat!

  1. Family Medicine (FM)

Bidang Family Medicine (FM) ni adalah pengkhususan yg broad. Hehe..cmne 2? Cmni..FM merupakan care field yg memerlukan seorang Dr ntuk cover basic healthcare needs of patients. Ok2..nampak cm general physician je kan? But its not! Xceli for doc yg specialized under FM ni..dia kena cover disease from all ages..means from infant( bebudak) hinggalah kepada geriatric ( warga emas). Dah namanya FM..so coverage dia 2 besar la. Contohnye, katelah dlm sebuah rumah terdiri dari ayah, ibu, anak lelaki, anak perempuan, nenek dan datuk…dan seorang bibik warga asing. Haaa… kesemua peringkat umoq ni doc ni kena jage. Tapi exmple bukanla smpai jadik pediatrician or gynecologist… dia hanya akan cover basic needs sahaja. Kalau kat area2 shah alam ni..banyak clinic2 yg dibangunkan oleh doc2 yg amik speciality dlm bidang ni. Menarik and menguntungkan juge. Hehe ($.$)

  1. Obstetrics & Gynecology

Yg ni mmg feymes di kalangan student medic laki. Kalau anda2 semua tengok kat memane, ramai sunggoh pakar sakit puan ni terdiri dari kaum Adam. So, bagi yg Dr.2 muslimah tuh, kalau buleh kita amik la speciality bidang O&G. Saya snirik pon xceli minat cardiology, tapi O&G pon dlm list gak. Just sofar still ngan cardio la… Okok balik pada citer kita.

Anda2 sume pasan x…kalau kat hospital, department obstetric akan diasingkan daripada gynecology. Kenapa??? Sebab, obstetric tertumpu kepada healthcare of pregnant lady..samada waktu mengandung ( pregnancy) mahupun sewaktu bersalin ( parturition/ labor). O&G specialist kena bertanggungjawab tentang keselamatan baby yang di lahirkan. So, bagi anda2 yg sukakan baby..buleh la mempertimbangkan bidang ini.

Gynecology pulak merupakan bidang yg focus kepada diagnosis, treatment, and prevention of diseases, disorders, and conditions of the female reproductive system. Ape2 sahaja penyakit melibatkan reproductive organ of female, gynecologist yg akan di consult.

Okla..jari pon dh penat nak menaip.. harap2 readers sume dapat manfaat daripada entry kali ni ok? Sy akan post the other 15 selected specialty yg akan sy ulas kat blog ni. As for the time being, smpai stakat ni jelah dulu. Nantikan sambungan entry ni di masa akan dtg.

Wassalam

40 comments:

Zie said...

as salam dr muda...bagus artikel ini untuk orang yg bidangnya berbeza cam kak..jarang jumpa doktor yg rajin tulis berjela2 dan nak explain cam ni at least sesuatu yg baru kak pelajari hari ni....

The Medical Duo said...

wkumslm kak..kami pon still student. Tapi bidang2 ni mmg kami kena lalui..so nak xnak mmg tahu la. tu lah niat kami di SINERGIHATI..kami nk smpaikan medic dlm cara yg mudah ntuk semua. Tq ats sokongan akak

cik dokter said...

as salam...akak thank you!Best giler bace..Anesthesiology tu cam woww la keje dia..hehe mmg minat sgt2 la dlm bidang kedoktoran..hrp sgt dpt further study dlm medic..sekali lg thanks..:)

The Medical Duo said...

sama2 dik..akak ade sowg lectrer kat dlm kelas akak skg ni. Dia mmg hebat sgt2..dia anasthesiologist gak. Kalu adik minat, akak akan buat entry based on temuramah ngn dia :D

aNNa maRdHiaH said...

wah! best info .. siyes! mmg minat dulu nak jadi doktor tapi skang dh salah ambik bidang . hurm .. anyway,follow sini . ziarah anna ea ..

The Medical Duo said...

sokay anna..Izzah dlu nak amik lawyer. Imran plak nak amik tentera..tapi kami amik medic last2. Allah tahu ape terbaek ntuk kita kan?

Btw tq singgah and we will visit u soon :)

Medicalebooks-sra said...

Feel free to download medical ebooks at my blog..-[http://medicalebooks-sra.blogspot.com/]

The Medical Duo said...

TQ..im surely will. We also collect some medical e-Books.

wanacesh said...

wah bestnyer bakal jadi doktor,,isi masa lapang dgn tulis entry mcm ni,,satu usaha yang murni,,dlu tringin gk nk jadi dokto tpi result x layak,, jdi veterinar pon x dpt,,uwaa~ mgkin nti jadi doktor ikan je kot,,huhu

The Medical Duo said...

Tq wana..doakan kami berdua berjaya ok? Doc ikan pon penting gak tau.. insyaAllah kami akan perbanyakkan entry2 cmni :)

Keep reading our post ok?

Antan Bertingkah said...

Assalam, terima kasih sudi singgah blog akak yang tak seadanya...rsepi2 di situ memang untuk dikongsi..sila2kan...akak follow..

cik dokter said...

wahh akak!Betul ke nk buat entry tmuramah akak ngan dia?best giler lah..bestnya jd akak boleh jmpa n tmuramah org2 cm tue..:0

The Medical Duo said...

kak antan: tq kak sudi follow kami.. izzah akan salu cube ntuk masak menu baru :D

cik doc: hehe..buleh je akak tnya2 dia and buat temuramah :) dia lectrer akak.. ajar pharmacology

mohd ridwan said...

Hahaha..sesuai tol dengan cita2 aquw nak jadi doktor!!

The Medical Duo said...

to mohd ridwan: semoga impian kamu dan kami tercapai amin :)

Abang said...
This comment has been removed by the author.
Abang said...

Anesthesiology..

Kawan2 abg masa sekolah menengah dulu pun dah lama jadi.. tak yah ada bachelor medic pun.. skrg ramai yg dah try, muda2 lagi... tp syaratnya kena bius kat diri sendiri... org lain yg kena pantau vital sign dia... isap gam.

p/s: Dr. House masuk section mana?

The Medical Duo said...

to Abang; hehe..buleh gak 2. sng xyah abis duet bnyak2.. kalu House 2 masuk bwh department diagnostic. Mizah pon dtg bace komen abg td :D

Ibnbakr said...

Syukran2..

Dari saat mula saya baca dah rasa bersyukur sangat2.. Actually memang saya tengah mencari informasi tentang kerjaya doktor ni.. InsyaAllah minggu depan saya akan ditemuduga oleh MARA,utk pinjaman biasiswa ke Timur Tengah dalam bidang perubatan..

tapi,agak kecewa sedikit apabila dalam artikel tidak kongsikan bdg cardiology.. Saya sedang mencari maklumat tentang flow menjadi specialist, dan pada pandangan cetek saya yang hanya merupakan pelajar lepasan SPM,saya merasakan menjadi cardiologist adalah menyeronokkan,tetapi saya tak tau kenapa ia menyeronokkan.. :)

Boleh kongsikan mengenai cardiology..?
Dan kalau ada apa2 maklumat yang ingin dikongsikan dengan saya untuk persediaan saya ditemuduga nanti.. Kalau boleh saya nak betul2 bersedia nanti,supaya saya yakin semasa temuduga nanti..

[maaf kalau komennya terlalu panjang dan terlalu banyak meminta]

InsyaAllah saya nak eexplore lagi website ni..
Mencari ilmu..

Syukran sgt2..
Jazakumullahu khairan..

The Medical Duo said...

to Ibn Bakr: Alhamdulillah akak happy dgr wafi suka entry ni plus akak gak tumpang bangga seorang lagi muslim dokter bakal lahir. Alhamdulillah akak dh siapkan entry ke dua and I do include Cardiologist. Akak pon nk jadik cardiologist gak :)

Semoga info ni membantu wafi.. segala yg baik dtg dari Allah, yg buruk juga darinya tapi disandarkan pd akak..makhluk yg lemah ini. Wallahua'lam :D

zida said...

Wah nice info. Boleh prepare untuk kegunaan masa hadapan. hehe tengs ;)

The Medical Duo said...

sama2 zida. Jemput ke entry sekuel :)

InaSazlan said...

izzah exmmp ni ek??ak follow.bes2!!

The Medical Duo said...

ye la mc na weyh,,aku la neyh. Hehe..Tq sudi follow blog kecik ku ini.

Rindu mu sgt2 na.. T.T

InaSazlan said...

hehe!! mis u more jah~~

The Medical Duo said...

to InaSazlan; rajin2 lawat la sini ok? ukhuwahfillah abadan abada :)

Azimah shukor said...

Assalamualaikum
maklumat ini sgt berguna
please follow me back

The Medical Duo said...

InsyaAllah akan ke blog sahabat2 semua

meshayu said...

Salam. Kalau tidak keberatan saya minat untuk mengetahui berapa tahun anggaran yang saya perlukan untuk menjadi seorang doktor pakar? Jika saya habis buat MBBS, buat HO, dan apa proses yg selanjutnya untuk jd seorang specialist? Terima kasih.. :-)

The Medical Duo said...

Wkumslm sis. Buat medic 5 tahun mostly. ade yg 6 tahun. depends on country. kalau buat pakar ade 2 cara. samada buat master local usually takes around 4 years,,,or buat royal college punya exam (MRCP, MRCS, MRCPsy etc...) yg ni I wasn't sure sgt. U can google it.

Anonymous said...

harap2 dpt amik bidang Obstetrics & Gynecology :)

Anonymous said...

Hi saya lepasan spm, utk menjadi dr bius kena wajib ambik kos mbbs ke? Boleh terangkan tak mcm mna flow utk menjadi dr bius, terima kasih :)

The Medical Duo said...

To Dear Anon:

Yup mmg kena ambik MBBS dulu. Lepas tu buat master dalam bidang bius

AZNIAL RAHMAT said...

PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary RM7,000 (starting)
Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

fieyqa mel said...

as salam..saya nak tanya skit kt doc..skrg ni saya ambil diploma in medical assistant..so mcm mne nk apply utk mbbs??maksud saya, result spm kne minimum 5B ke utk fizik,kima,bio add math??last 2 weeks sy dh masuk OT..masa tu baru tgk mcm mne anaest handle for the operation..

Atiqah Afandi said...

salam, kalu amik Phd in cardiovascular biology and medicine (research), xley jd cardiologyst ke?

sharifah nur41 said...

Assalamualaikum dr...extreame btol dr ni...sya nk tanye lps spm bleh ke sya nk sambong diploma kt uitm then pergi ke ukm utk amik kos dr anestesi degree???

Unknown said...

kalu dr pakar bedah am???

Asa Loan said...

Asa syarikat pinjaman pinjaman bersedia untuk meminjamkan mana-mana jumlah yang anda perlukan untuk memulakan perniagaan peribadi anda. kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, juga jika anda ingin membeli rumah di atas ansuran bulanan kita juga boleh menjual rumah untuk anda. supaya Sila memohon pinjaman pertanian pertanian. jika anda memerlukan hubungan pinjaman e-mel kami: asaloantransfer@gmail.com, anda juga boleh menghubungi e-mel ini: finance_institute2015@outlook.com, Mungkin ada banyak sebab mengapa anda perlu akses kepada beberapa wang tunai tambahan - daripada yang tidak dijangka pembaikan kereta atau rumah untuk membayar perkahwinan anda atau cuti khas. Tetapi apa sahaja yang anda memerlukannya, apabila anda meminjam antara $ 5,000 USD untuk 100,000 USD di atas.

pengkhususan Syarikat.
1) Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 3%.
2) Kami juga boleh membeli sebuah rumah pilihan anda dalam mana-mana lokasi pilihan anda.

Yellowishskin said...

Assalam. Boleh tak share tentang flow untuk jadi seorang doktor psikiatrik? And nak tanya, masa HO tu, ada berapa departments akan dilalui dan boleh explain tak lebih lanjut. Saya cari tak jumpa.. Thanks hehe

Post a Comment