header-photo

Doktor Pakar Bahagian II

2011-04-22

Assalamualaikum wbt..

Apa kabar sume readers? Di harap anda semua sihat walafiat dan sentiasa di bawah redha Allah. InsyaAllah.

Entry kali ni adalah entry sambungan daripada Doktor Pakar Bahagian I yg Alhamdulillah (^^.) mendapat feedback baik dari shbt2 sume. Syukur sesangat. So jejari ni akan teruskan usaha membuat entry sekuel kpd bahagian satu n today im gonna discuss ONLY ONE SPECIALTY which taken by the doc to pursue their carrier after they finish their MD/MBBS/MBBCh degree which is Internal Medicine.

Mybe semua orang pelik. Nape hari ni saya just talk bout one particular field je? Kalau nak tahu nape saya just choose satu specialty je hari ni…kena la usha entry ni sampai abis ok?

So now we going to explore about INTERNAL MEDICINE as deep as possible.. OK?

So guys…what is internal medicine?

Internal medicine is similar to family medicine in which the physician give primary care and basic healthcare management of all areas of a patient's health.

Usually in medical school yg buat traditional study, kami akan study Internal Medicine ni during our third year. Memang subjek ni payah amat2..( ni komen senior2 sy la..sy snirik pon x amik agi Internal Med ni).. But what make them differ is the fact that in internal medicine ni kita xkan study pasal Pediatrics ( pengkhususan perubatan kanak- kanak) and Obstetric. Internal medicine akan memfokuskan lebih kepada cara- cara rawatan kat hospital (warded patient) and cmne nak give acute care for patient. Means that doctor2 yg salu jage patient kat dalam ward are mostly internal medicine doctors.

Tapi ape je yg masyuk tentang Internal Medicine ni????

Jeng3…!

Kat internal medicine ni..ade banyak sgt2 sub-specialties. Areas yg di cover dalam internal medicine ni banyak tau. So datz why la saya just cover this speciality je today. Basically what make this entry long today is because I’m gonna write about internal medicine punye sub- specialties. After a med doc dh amik specialty, dia kena sambung ag skali ntuk buat sub- specialty ni. So here ade beberapa area yg sy akan kongsikan bersama anda sumua. Sorry as I can’t talk bout ALL of them, but I will try my best to focus on these three most popular sub- specialties.

  • Nephrology

Pakar buah pinggang ( Nephrologist) is a person in charge in treatment of kidney conditions and it’s abnormalities. So, tugas utama seorang nephrologists adalah to diagnose the actual etiology (causes) of disease. Antara tugas2 lain seorang nephrologists termasuklah penentuan treatment and medication yg perlu diambil oleh seseorang patient (prescribe appropriate treatment such as medication, diet changes, or dialysis). Bila nephrologists ni dah buat keje dia and the patient still do not respond to the treatment, transplant (pemindahan organ) akan dilakukan oleh surgeon which specifically known as transplant surgeon. Example of disease yg selalu kita kaitkan dengan buah pinggang is the renal failure ( kegagalan buah pinggang untuk berfungsi dengan baik). So hope u learn well what is nephrologists ok?

  • Cardiology

Cardiology merupakan bidang pengajian yg fokusnya is towards diagnosis and treatment of diseases, conditions, or defects of the heart and circulatory system. Maksudnya, doc ni akan blaja mostly pasal jantung dan peredaran darah kita. If a person is about to work oversea, cardiology is a promising field that you can take. Nape??? Because USA for example really2 need Cardiologist ( pakar jantung) in a huge amount. This is because one of the most potent killers penduduk2 USA adalah heart disease. Hehe..( $.$)

Cardiologist ni akan bagi consult tentang medical cases related to CVS (cardiovascular problem) and they are those who specialized in diagnosing CVS congenital anomalies(abnormalities yg occur sejak bayi itu dilahirkan). Bila saya bercakap tentang cardiology je, mesti ade orang akan tnya..Asada Ryutaro dalam Team Medical Dragon tuh cardiologist ke??

TAK.. ASADA RYUTARO BUKAN SEORANG CARDIOLOGIST!

Kalau doc yg buat surgery macam Asada ni..mereka dinamakan sebagai Surgeon. Kalau nak jadik macam Asada Ryutaro tuh, anda kena amik specialist bidang surgery ok, bukan internal medicine. Bila anda dh amik specialist in surgery, anda akan ade sub- specialty and one of them is cardiothoracic surgeon (CTS). Kalau CTS ni they will perform open heart surgery, heart bypass surgeries and other cardiovascular surgeries. Ni lah baru bidang Asada Ryutaro ok? So tamao kompius2 dah pasni. (^^.). So this is all about cardiologist!

  • Oncology

Oncology merupakan satu bidang yg focus on pengajian tentang cancer dan cara rawatannya. Kalau sesape yg rajin tonton cite House MD.. mesti kenal ngan Dr. Wilson kan? He is one of the example of an oncologist ( pakar kanser). Kerja dia lebih kepada diagnosis of cancer and treating them. Oncologist gak perform some hematology practice (which is the treatment of cancers, malignancies and abnormalities yg occur dalam darah kita). Oncologists lah yg akan bertanggung jawab ntuk prescribe treatment untuk cancer patient (medication, radiation, chemotherapy, surgery, or palliative care). FYI, hematology is the study of blood. So kalau ade yg berminat nak buat oncologist ni, semoga anda berjaya (^__^).

Ni merupakan tiga bidang sub- specialties of internal medicine yg menjadi kegilaan ramai newbiez . Antara bidang2 lain yg also listed are:

  • Endocrinology: Bidang yg memfokuskan kearah diagnosis & treatment of disease related to endocrine disorder.
  • Geriatric medicine: Study of diagnosis & treatment of disease related to warga emas.
  • Infectious disease: Bidang yg memfokuskan kearah diagnosis, treatment and prevention of infectious disease ( penyakit berjangkit) example is Influenza and HPV infection.
  • Pulmonary disease: Bidang which focus on diagnosis and treatment of any problem related to the respiratory system.
  • Rheumatology: Field of study of diagnosis and treatment of conditions and diseases affecting joints, muscles, and bones.

So setakat ni jelah dulu second post pasal specialist ni. I will continue my post in da future with 14 more specialties left for me to discuss. Semoga ilmu yg baik ni sama- sama la kita sebar2kan..cuz disebutkan dalam sebuah hadis yg berbunyi:

Apabila seorang anak Adam meninggal maka terputuslah amalnya kecuali kerana tiga perkara;

  1. Sedekah jariyah,
  2. Ilmu yang bermanfaat
  3. Anak soleh yang mendoakannya

–HR Muslim

Wallahu subhaanahu wataala a’lam.

36 comments:

Ibnbakr said...

Syukran kak..

Dari subuh tadi saya baca dan cuba fahamkan, alhamdulillah akhirnya faham juga sket2..

Btw,umur berapa paling awal boleh jadi specialist? dan satu lagi,betulkah scholar MARA ada peluang menjadi specialist pada usia yang lebih muda berbanding scholar JPA sebab xde bond dgn government?

maaf banyak tanya..

cik dokter said...

as salam..
akak thanks sbb bgtau ada n3 bru..
n do notify me selalu ya klau ada n3 bru...
ha ah nk tnya yg tu jgk,besenya brpa ya umur plg muda bleh jd specialist?
n cardiology tu cm best..peluang keje mmg trjamin,bleh g overc plk tu..:)

The Medical Duo said...

to wafi: Sorry tau kalu entry ni cm korg susah nk paham skit. Akak buat rapid amat2. sbnanya akak nk buat entry ni lambat ag tapi sbb wafi dh nk g temuduga, akak buat smlm trus..hadiah buat adik2 akak :)

Pasal bondage ni, kalu JPA scholar 10 tahun la. Macam co- admin akak ni, abg Imran..dia ni JPA scholar kat mesir. Kalau akak,sofar yg kak ingt 3 tahun je kot. Betulkan akak kalau akk silap cuz im not sure gak pasal ni.

The Medical Duo said...

to cik dokter: InsyaAllah yunk..akak akan update. Pasal umoq 2 td mcm yg akak jawab kat wafi la. Klau pasal nk g oversea, mane2 bidang pon buleh..surgery ke..akak ade sowg lecterer ni sub- specialty dia general surgery. Alhamdulillah peluang keje dia pon pergh gak.. n i will notify u dear kalau ade post2 baru okey? :)

Ibnbakr said...

Alamak..sori akak.. Ana minta maaf sangat2 kalau menyusahkan akak.. Moga ilmu yg akak diberkati Allah atas perkongsian ikhlas akak ni..

InsyaAllah,lepas ni satu artikel pon saya xkan miss.. Gud luck utk study akak..

p/s: Secara tak langsung,akak telah menyedarkan saya bahawa seorang medical student tak semestinya terlalu busy sehingga xde masa nak berblogging dan berkongsi ilmu di alam maya.. :)

The Medical Duo said...

to Ibnbakr: akak calm je..i study and i post oso cuz it's our job as a diae oso kan dik?

kalau adik nk more info pasal medic timur tengah, contc abg Imran. He is studying kat cairo uni

Zie said...

salam izzah...

tq bgtau new entry...kak kat umah ni waktu rehat tghari.good entry dan new knowledge utk kak yg bidangnya jauh tersasar dr medic...tak apa kan menimba ilmu tu tAk kira usia ...

The Medical Duo said...

wkumslm kak zie..

Dah tugas kita sesama kita ntuk menyampaikan ilmu Allah. Sy pon bnyak belajar dari blog kak zie :)

Sebaiknya kita ikutlah pesan nabi kita;

Menuntutlah ilmu walau smpai ke negri cina..

semoga kita semua sama2 mendapat manfaat daripada ilmu yg sedikit ni. InsyaAllah

Blogberry Emry said...

Salam ziarah Blogberry Emry™ dari Indonesia

The Medical Duo said...

wkumslm Blogberry Emry.. rajin2 jalan la ke sini ag ok?

sarzli said...

saya takot jarum...errrr

The Medical Duo said...

to sarzli; 1st time masuk bilik mayat..i'm goin 2 vomitt.. but now i love them. Haha :D

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
:)

The Medical Duo said...

tq n we visit u back,,,arigatou

gadis melayu said...

salam izzah.. tq jln2 kt blog atia.. tp tue blog lama.. jom ziarah blog baru atia..
http://atia-gadismelayu.blogspot.com/

yup kat UMP ngan fazli. dia YDP kat UMP sekarang kalau tak silap. blog kak muaz ada..
http://muazatuladawiyyah.blogspot.com/

windu KMPk.. huhuhu..^_^

The Medical Duo said...

gadis melayu: tia kim slm tau kat fazli..hehe. YDP? bapak ah hebat..alhamdulilah la bagus 2 :)

tia nanti kita g jenjalan ke blog tia okes? :D
gudlak study

NadiRah said...

salam..teringin nak tau siapa tuan gambar tu..boleh share tak fb or apa2 pasal senior awk tu..? ^^

The Medical Duo said...

to nadhirah: sorry la sgt2 cuz i xde fb dia.. yg betulnya si suami 2 mmg senior saya di cairo uni..zaujah dia sy xsure. Maf ye nadhirah :(

wanacesh said...

wah,,,banyak gak cabangnyer ek,,bru saya paham nape Allah x masukkan sayer bidang doktor dulu,,hihi,,tuan rumah kalo gagal exam medic btul ke boleh repeat,,sampai lulus ker,,

The Medical Duo said...

mmg bnyak sgt2..kalau even u dah amik speciality, buleh sambung study ag ntuk jadik sub- specialist. Kalau gagal med school boleh repeat, tapi limited la. Most of medical school ni dia akan bg peluang repeat smpai 3x shj. Kalo gagal gak, mmg kena kick!

Usually repeat ni ade 2.. samada u repeat year or u repeat paper.

Nauzubillah la sume 2.. :(

martinelli hashim said...

Assalamualaikum izzah, great blog with great info. I'll recommend it to my daughter who is taking medicine too

syafiqah khadiron said...

hehehe. walaupun bukan bakal doktor, eden baco la jgk ni ha. ha, dulu den pun ado cito cito nk jd doktor Cardiology tu, since eden tgk ramai yang kena heart disease, tpi nak buek cmno akauntan pun akauntan lahh.

The Medical Duo said...

to martinelli hasyim; wkumslm.. tq and we will surely give more medical info after this. Do follow us also.. :)

to shafiqah; sokay syafiqah. Allah lebih tahu ape yg terbaik bg kita kan? yg penting, semoga kita menjadi hamba yg soleh dan menyampaikan agamaNya walau ape bidang pon kita tempuh pasni. InsyaAllah :)

Blogberry Emry said...

kitaorg sini baru tahun ketiga dah disuruh suntik ambil darah kawan2 tuk praktikum clinical patologi huhu

The Medical Duo said...

bagus la 2.. I buat venipuncture kat mannequin je.. u ni kat uni mane blogberry? pogram twinning UNIPAD- UKM ke?

Blogberry Emry said...

No la...kitaorg MARA campak ke U swasta..u xknal kot nama U ni..hua3 sbb skrg UnPad dah taknak terima mlysian stdent dah..kecuali yg privte je...nama U kitaorg UKRIDA di Jakarta Barat..ha mesti tak tau kan? kuang3

now i xberani dah nak suntik ambil darah kt member trauma sbb taun lps dh try suntik tp x kluar darah hahaha...mmg best bile dah pandai ambil darah kawan...tp taun dpan dh nak praktal cnfrom kena blaja ambil darah betol2..

Blogberry Emry said...

Kami sini taun kedua dah start belajar internal medicine...fuhh susah jugak nak lulus exam..hihi...int med ni penting bcoz later, time practical nanti, we as the co-ass doctor need to write the internal med. status for each patient..susah....

The Medical Duo said...

I dgn Imran mula my pract insyaAllah bulan 10 nnt :) I pon kat u swasta.. u bukak link latest post I ..pasal isu doc xcompetent. Bace la..i mmg recommend kat sume med student ntuk bace post 2. Kat mane pon u blajar asalkn u boleh perform tyme study, okla.

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. dpt ilmu di sini.. selalunya tahu sebut aje.. tp maksudnya tak pasti.. hari ni dapat tambah pengetahuan baru di sini.. Thanks yer.. Thanks for visiting too.. Salam kenal juga..

The Medical Duo said...

Hanis Azla.. Tq visit site kami. Salam perkenalan dr i Izzah and my co- admin Imran.

CIK TOM said...

cik tom singgah sini..wah bakal doktor ye..

The Medical Duo said...

cik tom: TQ sudi singgah..hehe. InsyaAllah bakal doc. Cik tom doakan la kami berdua ok? :D

Afif Afifah Shahrul Rejab said...

Kakak. Boleh tolong beritahu saya macam mana nak sambung study nak jadi doktor. Maksudnya macam kena masuk Matriks dulu atau terus masuk U.

Maaf banyak tanya sebab saya budak f4 tapi nak sangat2 jadi doktor.

Anonymous said...

salam.. nak tanye kalu nak medic, ad x tajaan or biasiswa ke australia? n wpe lame bljr? prlu k asasi sains?
n, result spm yg mcm mne? straight a's +?

The Medical Duo said...

wkumslm. i wasn't sure about aussie scholar for medicine but what i can say is that some of my friend do study medicine in aussie. so i guess ade la kot. kalau pergi dgn JPA we must do either IB or A Level. It's pretty much macam asasi sains la...

at my time, those who score SPM 2 angka keatas...means 10A and above usually boleh dpt. I got MARA because of my SPM too.. so u gotta work on that

Rian Accoustic said...

Free Download YouTube Video

Post a Comment