header-photo

Teori Evolusi Cita2 Kawe!

2011-09-11

Salam alaik buat pembaca sekalian...

Bulan September ni ramai adik2 yg akan masuk U..xlupa gak pada senior2 yg akan menyambung pengajian mereka. Bagi adik2 yg bakal masuk U, ada dlm klgn dowg ni yg dapat course yg di idam2kan selama ni. Ada gak yg dapat course yg xpernah mimpi pon nk dapat. Bagi yg happy dapat apa yg anda idamkan, syukur alhamdulillah. Bagi yg xdapat plak, jangan la adik berduka cita. Allah tahu apa yg terbaik buat adik2.

Setiap orang ade cerita mereka sendiri tentang cita2...today’s entry sy akan bercerita tentang teori evolusi cita2 saya..

Mummy and daddy sy neh dua2 cikgu. So dari kecik kalu owg len men kawen2 ke, men masak2 ke...sy akan pilih ntuk men cikgu2. Habis anak2 jiran x kira usia kena paksa jadik murid sy. Haha.. so mmg kecik2 dulu kalu orang tanya nk jadik ape, sy kate nk jadik cikgu.

Bila abis UPSR, mak n abah hantar sy ke sebuah skolah agama dekat Kelantan; Maahad Darul Anuar. 1st time sy jumpa bahasa arab sy cm culture shock gak la... tambahan plak tengok senior2 yg pandai cakap arab. Pergh...hebat la depa ni. So time tuh sy kate kat diri sy, sy akan amik pengajian bahasa arab bila dh masuk uni nnt...n nak jadik interpreter. Idola sy time tuh abg kawan bek sy yang menjadik seorang interpreter semasa dia study kat syria. Mudah terpengaruh betulla sy ni...kn?

Sy study kat MADA selama 3 tahun. Habis je PMR sy ditawarkan mengikuti science stream kat Maahad Muhammadi Perempuan KB. Mula2 hati ni berbelah bagi gak la..xtau la nk p ke x. Tapi bila pikir2 balik sy buat keputusan untuk sambung pengajian kat MMP. Bila dah masuk kelas science, mmg expected la... buleh kate almost all people nk amik medic. Just ade 2 3 orang yg nk amik engineering and other courses. So bila tengok sume orang nk amik medic hati sy pon tergerak gak la nk minat medic...

Tamat je SPM sy masuk matrik..tempat sy main2 (T.T) Kat sane hati ni masih lagi nk amik medic. So sy amik aliran sains hayat kat sane. Cita2 nk buat medic kat USM la mula2nyer...sekali cita2 tersungkur dek kerana pointer yg xseberapa. Sedih gak la...and sy cm menyesal x study elok2 time kat matrik. Tapi bak kate pepatah sesal dahulu pendapatan...sesal kemudian buang karen je. So bye2 la medic IPTA...(T.T)

Pernah bercita2 nak jadik angkasawan tapi lepas kejadian ni xjadik la...

Tapi gue x putus harapan. Bila kuar je pointer, sy trus apply medic kat sume IPTS yg applicationnya xpayah bayar...Haha. Macam2 uni sy apply...tapi application medic ke IPTS pon same je susahnye (T.T).Ahhh...lantak la! Dah x pk dapat ke x...mintak je dulu. Haha..

On the same time borang UPU kuar. Time tu gak sy pk ape agaknye sy nk buat kalau sy xjadik doc? Sy apply UPU macam2 course...ade cita2 nk mintak law tapi BI xde la power mane. So sy apply almost all courses yg ade relation ngn biology and health because i do bad in math so sy avoid mane2 course yg ade math.

Tup2 dapat UKM occupational therapy. Result IPTS x kua2...so sy assume yg application2 sy gagal..then sy pon membawa diri ke UKM. Nak minat course yg sy xpernah dicita2kan ni susah gak la memula. Tapi orang kate x kenal maka x cinta.. when sy dh masuk UKM sy dah xpk yg sy akan jadik mende len. So, sy nekad sekalipun aku xleh jadik doc sekurang2nya sy masih lagi buleh berkhidmat ntuk masyarakat...and aku akan jadik OT yg berjaya!

Sedang asyik sy ngan cita2 sy yg baru, MARA kol plak kate dapat tawaran medic kat MSU. Alhamdulillah, bila di tanya pihak MSU kate SPM sy combine ngan result matrik..memang ngam2 je nk buat medic and most of all my SPM la yg cover result matrik sy yg xseberapa tuh. Phewww... Nak minat medic sekali lagi lepas sy dah buang medic jauh2 dalam diri sy...cm immpossible je. Tapi sape sangka... here I am already finish two years my medics life..


Allah memberikan kita apa yg kita perlukan, bukan apa yg kita mahu...

Wamakaru wamakarallah...wallahu khairul maakirin :)

6 comments:

M.Hasyimi said...

robbuna yusahil...
seronok deh dapat capai cita...

mohdizani said...

yeahh sy lah org yg asyik jadi ank murid tuh..hehe..btw, gud luck kak long n be strong in pursuing ur study!!

si para para said...

terima seadanya apa yang di berikan oleh NYa...
:)

The Medical Duo said...

syimi : alhamdulillah, begitulah hendaknya

mohdizani : thanks, gudluck to u 2

si para para : betul tu, syukur alhamdulillah

noreen said...

Pointer kt matrik akak dpt bape?

The Medical Duo said...

it wasn't good enough to to put me on any IPTA but its 3.5 above...

Post a Comment