header-photo

Apa Saya Study di Tahun 2

2011-05-03

Salam buat semua pembaca yg sy hormati dan kasihi..

Hari ni entry sy merupakan sebuah entry yg amat simple..it’s actually a sekuel for Apa Saya Study di Tahun 1..so today sy akan sembang2 dengan anda bout ape yg sy study di tahun 2 sewaktu kat med school ni.

2nd year is an interesting year cuz bermula di tahun 2ni la kita akan study all about the basic medical practice and senang cite it’s more real compared to the 1st year dedulu. Tahun 2 di certain2 university adalah berbeza. For my university as it is based on the Indian syllabus, kami study empat subjek sahaja di tahun 2. The subjects are:

Pathology

For pathology it’s actually a study of a disease and abnormalities happen in the body. Dalam patho ni kita akan study a lot pasal diseases, the kita akan study jugak what is the etiology a.k.a causes of such disease. Bagi sy pathology ni memang amat2 mencabar especially when we study the histopathology of the disease. Histopathology ni is a study of microscopic changes yg happen bila adanya abnormalities tadi. Contoh yg saya bawakan kat sini is TB or nama penuh dia tuberculosis. Kita salu sembang pasal TB kan? Tapi kita tau x ape yg berlaku kat lung of a person yg mengidap TB?? So here in histopathology we do study the changes made by the bacteria that eventually lead to manifestation seen in patienbt with TB. Seyes kate..Patho ni killer subject gak la bagi sy tapi bila study memang best! In clinical pathology, kami study pasal abnormalities in test yg physician perform in order to diagnose sesebuah disease. Means like kalu dalam physiology we study pasal normal ECG, here we study pasal abnormal ECG and believe me it’s not easy T.T

Pharmacology

Setiap penyakit ade ubatnya kecuali mati. Dalam pharmacology, student2 medic akan study what is treatment regimen yg applied for each disease. Kalu study pharma ni selalunya kita kena bnyak rujuk student2 pharmacy cuz mereka cukup mahir bab2 ubat ni. Pharaco ni same gak susahnya ngan patho as kita bukan sahaja study the drug, but we also need to remember the exact dosage as next year which is the clinical year, kita akan pakai semua info neh in internal medicine. Kalu dulu kita just tau sebut je panadol…skg n kita tau ape dia punye mechanism setiap kali kita amik sesuatu ubat tuh. Thus bagi yg minat nk buat medic u have 2 be aware that we do need hafalan yg kuat. So same2 la kita jaga makan dan mengamalkan ape2 yg leh membantu dlm menguatkan hafalan kita ok?

Microbiology

In this subject kita akan diperkenalkan dengan beberapa topic yg menarik antaranya:

1. Bacteriology: study of bacteria
2. Virology: study of viruses
3. Immunology: study of immune system in our body
4. Parasitology: study of medically important parasite
5. Mycology : study of fungi Kesemua ni merupakan microorganism yg salu ade dlm kehidupan kita seharian.

So as a medical doc 2 be..kita kena tahu ape microorganism yg buleh cause disease dlm kehidupan seharian kita. Antara topic yg dipelajari bwh subjek ni adalah cmne tersebarnya H1N1..ape itu denggi and malaria..etc. Semua disease ni ade vector which is pembawa yg transmit disease ni kepada kita semua. So, under microbiology verctor2 ni la yg kita kena study. Understood? (^_^)

Forensic Medicine and Toxicology

Xsemua medical school mengajar subjek ni di tahun 2 cuz forensic med and toxicology memerlukan pemahaman tentang pathology yg tinggi. Tapi bagi med school yg gunakan indian syllabus, mmg kita akan study forensic ni di tahun 2. Macam ape yg anda tengok dlm CSI, dat is what Forensic Med and Toxico is about. Cool x?? Forensic Medicine akan memberikan kita pendedahan tentang camne kita nk deal dgn patient form rape case, abuse, etc. Kita gak kena deal with dead corpse in case of suicide, homicide, accident etc. Semua ni memerlukan mental yg kuat as kita xkn buleh withstand nk study atlas forensic tgh2 malam bila esoknya ade exam (FYI,atlas adalah buku bergambar yg digunakan ntuk bagi exact view tentang figure2 yg kita study theoretically ). Forensic gak adalah study pasal judiciary. Kita akan study akta2 yg melibatkan jenayah. If one day ade rape victim yg dibawa oleh polis ntuk diperiksa oleh sowg doc , doc tuh bukan stakat check je patient tuh..tapi kena buat laporan gak. Then the doc yg check and buat laporan td akan di panggil ke mahkamah oleh hakim bagi sesi pembentangan laporan perubatan tersebut. Forensic ni memang best.

Toxicology plak is a study of toxic substances. Kita akan study how specific poison akan affect human life. Bila kita study about vitriol case(kes simbah2 asid kat muka)kita akan tahu kepentingan toxicology. Kalu anda rajin, buleh tekan site ni ntuk bace tentang satu kes dahsyat yg melibatkan toxic which harm people's life bertahun2 lamanya.

Medic ni memang susah tapi percayalah, sesusah mana pon subjek yg anda pelajari InsyaAllah kesenangan tuh pasti akan ade bila anda mencintainya..cuz Allah ulang 2x dalam surah Al- Insyirah;

Sesungguhnya dalam setiap kesulitan ada kesenangan...

Wassalam.

22 comments:

senyumSOYA said...

saya amik toxicology, advance microbe sem ni.. hehhe.. best!! hheheh...
pharmaco amik time 2nd year...

SITI AISYAH BTE ARIFF said...

pergh..blaja patho mmg menyakitkan kepala!!hahahaa

dayanaazhar:) said...

interesting, tulis la lagi:)

The Medical Duo said...

to senyum soya: Best2.. i love forensic med and tox..tapi exam dia susa T.T

to aisyah ariff: Stuju!!! :)

dayanazhar: TQ insyaAllah kami akan terus menulis article2 cmni :)n

cik dokter said...

waaa bestnyaaa...suka sgt..tp yg mmrlukan hafalan tu yg lemah ckit...hehe apa2 pun..insya'Allah ill give my bestlah..
teruskan mnulis ye kak..best sgt bca nya..:)

aeshcame said...

very interesting..berbaloi2 difollow!keep up the great work yeh.. =)

The Medical Duo said...

to cik dokter: InsyaAllah akak akan truskan menulis lebih bnyak article berkaitan medic ni.

to aeshcame: tq follow blog ini..nantikan post2 akan dtg :)

Hikmah Zakaria said...

mantop... teruskan perjuangan =)

The Medical Duo said...

to Hikmah Zakaria: InsyaAllah..doakan kami semoga berjaya :)

Hikmah Zakaria said...

^_^

sop said...

:)

alif haris said...

perghh ... medic2 .. teruskan perjuangan

Miss b said...

waw

mesti susah kan?

Obat Sakit 2011 said...

aku harap semoga lancar saja gan
sukses dan jaya selalu

The Medical Duo said...

to sop: :) kembali

to alif haris: tq..doakan kami semoga berjaya menjadi doc beriman dunia akhirat

miss b: amat2 susah T.T tapi sbb minat alhamdulillah semakin hari smakin sng :)

Obat sakit 2011: makasih yach..

Liyana Zahim said...

Doctor wanna b! Yeh!!! Al da best.. Besla t ley bedah2 org..

Cik Layka said...

wow ! u are a doktor-to-be n i'm a nurse-to-be ~
seriously , pathology or pathofisiology are really hard babe !

The Medical Duo said...

to Liyana Zahim: InsyaAllah :) Best kowt..xsabaq nk masuk clinical bulan 10 ni. Dah mula study surgery :D

to Cik Layka: Love patho tapi I still xleh nk carry la..T.T hope we can work together 1 day..looking forward :D

Aida Omar said...

suke bidang forensik.. ^_^
eh..good luck..moga2 jadi seorang pakar medic yg berjaya :)

The Medical Duo said...

Aida Omar: Kalau awk suke forensic ade course yg menawarkan pengajian forensic kat UKM. Bila abis study buleh keje cm dlm CSI tu..hehe. TQ atas sokongan n doa aida..semoga berjaya juga :)

caliph shuriken said...

pnah ada kwn study kt ukrida.. tp dh lost contact...

p/s: sy tgk drama tv jepun citer medic.. tajuk code blue ^^

The Medical Duo said...

caliph: citer jepun medic mmg bagus2..code blue more to emergency dept. Keje mencabar tp best! :D

Post a Comment