header-photo

Appendix ke Appendicitis ni???

2011-05-20

Assalamualaikum semua pembaca..semoga keadaan sy dan anda lebih baek dari hari yg sebelumnya, InsyaAllah.

Dah lama la jugak x update post kat blog ni cuz im so busy with my classes and all lab report yg nak kena submit before 3rd internal exam ni. So sorry to all readers (T.T). So today as kelas pon abis awal sy nk kongsi sedikit ilmu dgn kwn2 semua tentang penyakit yg feymes among kita2 sejak dari dulu sampai la ni.

Pernah dengar tentang appendix?

Sebenarnya kat sini sy nak betulkan sedikit kesilapan tentang name of this disease.

Appendix adalah one of the structure that make up our gastrointestinal system a.k.a sistem penghadaman. Appendix terletak kat usus besar kita. Anda boleh lihat kat figure di bawah ni. Nampak x yg macam cacing tuh??? Haaa...beliau la appendix!


Keradangan or inflammation of appendix is known as appendicitis. Yg owg duk kata appendix2 tuh bukan penyakit tau… appendix adalah struktur yg terlibat dlm penyakit ni. Manakala the problem itself is appendicitis. Harap penjelasan sy td telah berjaya mensolvekan kekeliruan between appendix and appendicitis ni,

Appendicitis happen when our appendix becomes inflamed. Appendicitis boleh terjadi sekiranya appendix kita tadi di block oleh substances such as feces or any foreign body yg kita makan. Dalam beberapa case, tumor also can cause appendix’s blockage which eventually lead to appendicitis.

Antara symptom of appendicitis:

  • Sakit pada bahagian pusat. Kenapa plak pusat kan?? In medicine there is a term known as referred pain which is defined as pain felt at a site other than where the cause is situated. In this case, the pain maybe vague and become more sharp and pastu may become so severe.
  • Lama kelamaan sakit tadi akan berpindah ke right lower abdomen and sharply pointed to the McBurney’s point. McBurney’s point merujuk kepada base of appendix dan dlm bahasa mudahnya point ini merupakan tempat di mana appendix berada dlm badan manusia.
  • Patient akan mengadu sakit yg amat sangat ketika berjalan atau batuk. Mereka akan lebih selesa untuk duduk kerana sebarang minute movement may cause excruciating pain. Patient akan mengadu sakit mereka bertambah stiap kali makan or mengambil antacid.
  • Other symptom such as low grade fever, chill, nausea and vomiting may also accompany patient diagnosed with appendicitis.

Salunya bila patient jumpe ngan doc, mereka akan mengadu sakit perut. Tapi xsemua sakit perut merujuk kepada appendicitis…cuz the site of the pain which is right lower abdomen may also refer to some other problem such as ectopic pregnancy (mengandung luar rahim) or urinary tract infection ( jangkitan kuman pada salur kencing).

Diagnostic procedure done in order to confirm the early diagnosis are:

  • Blood sample of the patient to check for white blood cell count. Bilangan sel darah putih yg tinggi may indicates an infection.
  • During physical examination of appendicitis, doc akan palpate lower right belly area of the patient. So if patient have appendicitis, the pain will increase when the doctor suddenly releases the pressure after gently pressing on the lower right belly area of the patient tadi. This fenomena is known as rebound tenderness.
  • Kalo xdpt conformation gak..doc akan go for rectal exam.
  • Other additional test including abdominal CT, ultrasound and diagnostic laparoscopy.

Bila doc dah confirm that his patient is having appendicitis, so the doc will soon remove the appendix by surgey. Surgical procedure of removal of appendix is known as appendectomy.


Ni lah ghupe appendix yg inflamed...merahnye mak ngah!

Surgery ni perlu di lakukan seberapa segera coz bila appendix ni rupture dlm perut kita…ia akan mengundang masalah yg lebih serius; a ruptured appendix contain a lot of bacteria which may cause inflammation and infection to our abdominal cavity. This condition is called peritonitis.

Bila peritonitis ni dh berlaku, doc akan rawat peritonitis ni dlu…then bila patient dah sembuh barulah appendectomy is done. Kalau patient only having appendicitis and he undergo surgery, luka surgery tuh akan sembuh dengan cepat. Tapi, bila appendix yg inflamed tadi dh rupture so recovery of the surgery will be slower.

So pada readers yg kami kasihi semua jagalah pemakanan anda sebaik mungkin. Banyakkan makan sayuran dan buah bagi melancarkan sistem penghadaman anda. Bagi anda- anda yg ade simptom-simptom diatas, sy sarankan anda jumpe la doc anda secepat mungkin.

Kata pepatah arab; Mencegah lebih baik dari megubati.

Terima kasih kerana sudi membaca entry ini. Jumpe ag di lain entry…ilal liqa wa maas salaamah.

P/S: Sy pon dh xde appendix so sayangi appendix anda setiap hari! (^__^)

30 comments:

ShaLLeyShaLina said...

huuu bagus2...takut jugak kena penyakit ni.now ada gastrik...perghhh

fadlisabri said...

saya pernah kena appendicitis n peritonitis!
my appendix da pecah da time 2...
then doc buat exploratory laparotomy....
dia x bedah kat mcburney's point~
Sakit w0o0 klau kena!!
nak jalan pun kene bongkok mcm dlm gambar tue!
Alhamdulilah skang da ok da...=)

The Medical Duo said...

bagus la kalu awk dh ok...sbb ade internal bleeding kot caused by the rupture so datz y doc buat ex-lap instead of normal procedure. Xmo ingat sbb memori menyakitkan...:P

fadlisabri said...

yup2....bole bawa maut kalau x drawat dgn segera~
huhu~

una ped0ra said...

takutnye kne appendix an ,
kdg2 xsdar ape yg kita mkn 2 mnyebab kan skit mcm 2 ..

The Medical Duo said...

fadlisabri: 1st surgery tyme HO nanti is appendectomy kan? Hehe..xsbq pulak nk perform :)

uno: jgn makan bnda2 yg hard to be digest..mcm biji jambu batu. Bahaya woo.. semoga uno pedora sihat2 sokmo :D

echaRierie said...

waaa..nice info..baru tau apa itu appendix dan appendicitis..
ThanX for sharing doctormuda ! :)

fadlisabri said...

Wahhh....lame lg....
nie lg 3 hari nk start exam da nie.....wish me luck k...=)

The Medical Duo said...

echaRierie: Alhamdulillah..im so glad that u gain something new :)

fadhlisabri: my co-admin Imran pon exam lagi 3 hari. Awak uni tanta kan?

yqnq ellyana said...

takot kene apendic >,<

The Medical Duo said...

yqnq ellyana: InsyaAllah ellyana sihat punye laa

si para para said...

macam dah baca note sebelum masuk exam.hehe
nice post..
:)

fadlisabri said...

yup2.....imran kat ne?

The Medical Duo said...

si para para: TQ para para :) Teruskan bace entry kami yg akan dtg ok?

fadlisabri: Imran kat kasr alainy med school cairo uni.

fadlisabri said...

0o...n Izzah?

The Medical Duo said...

I study kat management and science uni kat shah alam campus..2nd year :)

zulkbo said...

salam..
terima kasih perkongsian ilmu
begitu menafaat pada yang belum tahu ni
:)

The Medical Duo said...

wkumslm zukbo.. teruskan membaca. Akan menyusul entry pasal asthma pulak :)

ewanrani said...

nice post..memberi info yang sangat berguna...

Bangunan Tenaga Solar Terbesar Didunia

The Medical Duo said...

ewanrani: teruskan membaca ok? :)

azian said...

as salam...
student sy pecah appendixnya dah 4 hari baru doctor dapat kesan...mujur budak tu tak mati...knp la sampai 4hr baru dapat kesan????

anak sy sendiri pun dah lama sakit mcm asma...dah bawak g jumpa pakar kanak2 tp mereka kata - asma!!!

last2 g satu klinik ni doc tu cakap mungkin anak sy bukan asma, tapi ade adenoid...kene rujuk pakar...alhamdulilah, skrang dah ok...

doctor sepatutnya menjadi org yg kita percayai...

mohamadSaleh said...

saya tak pernak kena... harap2 tak kene. mencegah lebih baik. nak cegah kene tahu... thanks untuk info.

najihatussolehah said...

owh..org x blajar medic ni slalu sbut appendix..hehe...huhu..x ske sgt sayur..tp makan wat syarat ja...

mya arissa said...

follow u...nice info

The Medical Duo said...

tq to all: semoga anda semua mendapat info yg bermanfaat di blog kami. :)

Wahidah said...

nice one....sgt simple n informative...

gudluck for ur exam yea..:)

alinac lover said...

gulp~ info bgus..salam kenal~

The Medical Duo said...

wahidah: TQ for da wish...insyaAllah target mumtaz semua :)

alinac lover: alhamdulillah..semoga beroleh manfaat bersama. Salam perkenalan dari kami juga:D

Astromas said...

nicely described. Abg boleh ckp enough information utk case appedicitis waktu surgical posting nnt. ni subject surgical tau, not medical.

teruskan menulis something like this ye. cayuk cayuk

The Medical Duo said...

tq abe seniorku.. insyaAllah2

Post a Comment