header-photo

Ape itu Asthma?

2011-05-26

Salam buat semua…

Hari ni hari Khamis.. masuk hari ni ade lagi 87 hari sebelum final. Phewww… =.=


Study masih banyak yg nk sy habiskan. Masih banyak yg nak di hafal… aduhai. Tapi insyaAllah di kelapangan masa yg sedikit ni, sy nak taip entry baru…a new sharing insyaAllah.


Kalau sbelum ni sy buat entry pasal appendicitis, so hari ni sy akan share pulak tentang asthma. Kalo cakap kat opah or tok wan, sebut asthma ni mybe la susah skit depa nk paham kan? Tapi cuba kita ckp lelah…or semput…sure2 la depa tau sakit apa yg kita maksudkan. So dalam bahasa mudah, asthma ni adalah penyakit lelah or semput. Even asthma ni merupakan penyakit yg dh biasa kita dengar, tapi sejauh mana sebenarnya pemahaman kita tentang asthma?


Asthma merupakan sejenis penyakit yg berlaku disebabkan berlakunya keradangan di bahagian saluran pernafasan kita.


Anatomy saluran pernafasan kita adalah seperti dlm figure dibawah ni..





Saluran pernafasan kita bermula dari lubang hidung (nostrils) dan berakhir di alveolar yg berada di paru2 kita. Apabila berlakunya keradangan, beberapa tindakbalas berlaku dan menyebabkan otot2 di sekeliling saluran pernafasan tadi akan contract and saluran pernafasan akan menjadi sempit. Bahagian dlm saluran pernafasan jugak akan menjadi bengkak. Ok..., kita tahu bila berlakunya asthma ni, laluan udara kita menjadi semakin sempit. So, bila airways kita dh makin sempit, kurang la oxygen akan dihantar ke paru2…and thus this fenomena result in semput.


For individuals yg ade problem allergic…asthma ni gak boleh occur bila mereka bernafas dlm udara yg mempunyai bhn yg boleh menyebabkan berlakunya allergic td. Antara substances yg boleh menyebabkan berlakunya asthma termasuklah debu, bulu binatang, kedaan yg terlampau sejuk, or memakan bahan2 makanan seperti seafood etc. Merokok dan stress juge buleh menjadi sebab berlakunya asthma… so bagi readers2 yg merokok, kena kurang2kan la ye? (^_^)


Kadang- kadang, asthma gak buleh terjadi bila sumwan tuh mempunyai history of allergy…ataupun mempunyai family yg ade history of allergy before. Contohnye parents dia penah ade hay fever…or grandparents dia penah ade eczema ke. So, person with such family history are more prone to get asthma


Asthma buleh berlaku as short as minutes and kalo lama it can be as long as days. Antara simptom2 major bagi orang yg mengidap penyakit asthma are:



  • Cough


  • Sakit dada


  • Sesak nafas


  • Wheezing sound heard (bunyi ni macam bunyi siulan).

o Wheezing merupakan bunyi yg kedengaran bila pesakit asthma tarik nafas mereka. Selalunya bunyi ni akan severe pada waktu malam and awal pagi. Actually wheezing terhasil apabila udara cube ntuk melalui laluan udara yg sempit tadi. Analogue yg sy buleh bagi kat sini samelah cam belon. Dalam belon kan ade angin…so kalu kita nk buang angin yg ade kat dlm belon ni perlahan2…kita akan pegang mulut belon tadi and tarik mulutnya kan??? Akan kedengaran bunyi nyaring yg keluar bcoz of air yg cube escape dari belon td…so same here in case of wheezing.



  • Shortness of breath bila pesakit bersukan atau melakukan activity yg vigorous.


  • Bila kita tengok orang yg sdg face asthmatic attack, kita boleh lihat akan ade lekuk kat dada mereka between the ribs sewaktu mereka bernafas. This is actually due to the intercostal retraction.

Jika anda mempunyai kenalan yg menghidap asthma, anda kena tahu simptom2 di bawah ni coz simptom2 ni merupakan emergency symptoms…and kena bawak patient tersebut ke hospital dengan SEGERA! Antara simptom2 tersebut adalah:



  • Pesakit kelihatan gelisah dan berpeluh


  • Muka kelihatan biru terutama pada bahagian bibir


  • Susah untuk bernafas yg amat sangat


  • Nadi yg tinggi ( boleh check kat pergelangan tangan or kat leher)

In case of rawatan selalunya doc akan prescribe bronchodilator a.k.a inhaler. Bronchodilator ni merpakan ubat yg akan menyebabkan saluran pernafasan yg sempit tadi kembali normal so that oxygen can be supplied adequately to the lung. Sejenis ubat lagi yg doc bagi is corticosteroid ( in form of ubat telan samada pil, kapsul atau cecair ).


So bagi anda2 yg ade ahli keluarga or kenalan2 yg mengidap asthma, terdapat beberapa cara untuk prevent asthmatic attack ni daripada berlaku. Antara cara yg boleh anda ambil:



  • Kalo buleh kat umah jgn la ade banyak kapet sangat cuz kapet ni mudah memerangkap debu.


  • Kena elakkan memakan makanan yg boleh trigger allergic reaction cause as I mention earlier allergic reaction may also induce asthmatic attack.


  • Tak mau ade asap rokok dekat dengan orang2 asthma!


  • Elakkan daripada membawa masuk haiwan peliharaan especially binatang berbulu halus spt kucing ke dalam bilik tidur anda. Bulu kucing amat merbahaya bagi pesakit2 asthma.


  • Gunakan sarung bantal, sarung tilam and selimut yg allergy- proff. Kalo buleh elakkan pakai selimut yg berbulu.

Semoga entry ni dapat memberikan anda info yg berguna…insyaAllah. Hargailah kesihatan kita as a Rome’s famous poet; Virgil pernah berkata:


"The greatest wealth is health."

24 comments:

dayanaazhar:) said...

assalamualaikum

nak tanya, asthma yang ditulis ni sama ke dgn bronchial asthma? bagaimanakah pula dengan bronchitis. sebab saya menghidap bronchitis which I thought ada relation dgn asthma, besides, my mom pun ada asthma so I am more prone to get the disease kan?

or adakah bronchitis ni berlaku when asthma got worse? Or ia berlaku sebelum disahkan ada asthma. Sebab bila saya batuk dgn teruk, doctor di klinik pasti bagi saya gas, like what they usually give to those yg ada asthma. But they didn't give me inhaler.

So apa perbezaan antara bronchitis and asthma? boleh terangkan? terima kasih in advance:)

ghostwriter said...

waahh...entry u penuh ngan ilmu..hehhee

The Medical Duo said...

ghostwriter: alhamdulillah...semoga anda beroleh manfaat :)

The Medical Duo said...

dayanaazhar: both of them are respiratory problem happen bila respiratory passage become narrow. But there are distinct differences between them:

Bronchitis from it's name is the infection of the bronchus. Asthma is not an infection.

Bronchitis is a temporary disease je..while asthma is a permanent disease.But somehow in certain cases the attack become less when the patients get older.

Bronchitis usually accompanied with fever, but no fever in case of asthma.(bila ade infection, fever mesti ade)

In case of treatment plak..doc akan prescribe antibiotics, humidifiers(gas yg doc bagi kat awk tu) and cough medicines. Asthma plak is treated by inhalers, allergy medications and also humidifiers.

Ibnbakr said...

Syukran utk info ini..
hehe..blom apa2 lg dah banyak saya belajar.. Cuba menghafal certain2 istilah kat sini.. :)

The Medical Duo said...

afwan ya akhi.. bagus kalu wafi tau banyak cuz nnt insyaAllah banyak membantu during 1st year insyaAllah..:)

Tao | Slayerz said...

mohon share ea..nk letak kat blog saya iaitu taotauajer untuk dimanfaatkan
and saya letakkan link awak di situ yer

Fatimah Zahra' said...

ouh.. erm.. yang penghidap asthma ni selalu guna inhaler tu, sebab nak expand dia punya lungs atau nak elak allergic getting worse?

pernah dengar inhaler ni pakai waktu tertentu je, bukan main sedut je kan? if the lungs filled with too much of the gas in this particular inhaler, condition gets worse or anywhere better?

fadlisabri said...

Gud luck juga utk Exam ye kak~=)

The Medical Duo said...

tao slayers; sila2..ilmu harus dikongsi baru keberkatan dan pahala kita berpanjangan :)

fadlisabri: tq dik..akak x exam. Imran exam final 3rd year..akak punye final lambat g :)

The Medical Duo said...

fatimah zahrah: inhaler is a bronchodilator;agent to expand the narrow part of the constricted bronchus. medication of allergic reaction (ubat allergic) is antihistamine..so ubat allergic and inhaler adalah benda yg berbeza.

inhaler hanya akan digunakan bila berlakunya asthmatic attack..usually kalu kita nk prevent asthma akan ade ubat telan yg doc sertakan bersama. Kalau pakai inhaler excessively over the amount prescribed by the doc, akan ade side effect..contohnya nervousness, nausea, headache and heart palpitation( buleh rase jantung berdegup kencang)..

Hope this explanation helps u a lot :D

k a k L a m p said...

tak de ubat ke.. i mean selain pakai inhaler.. leh ke asma ni hilang teros... sebb sian la tgk adik saye tuh... ayah pon same..

Wahidah said...

ade asthma tp in control la..masa blk mesia 3 bulan yg lalu kena asthma attack smpai admitted twice..maybe sbb perubahan cuaca...

The Medical Duo said...

kak Lamp: Selain inhaler ade beberapa jenis ubat ntuk control the symptoms. In current scientific study belum ada lagi ubat yg dpt cure asthma totally. Akak kena pastikan rumah sentiasa bersih, pemakanan ayh dan adik akak terjaga and do remind them oso to take their meds on time. Kami doakan mereka berdua sihat2 selalu insyaAllah :)

Wahidah: Yes, cuaca actually one of the triggering factor that may induce asthmatic attack.

adibey said...

maksih buat infonya, sangat bermanfaat

The Medical Duo said...

sama2.nga papa kok.. ilmu emangnya perlu dikongsi bukan?

Nisa' said...

Good information :] Keep it up. Secara langsung, kamu juga dapat menimba ilmu dan mudah ingat kalau sentiasa menulis berkaitan apa yang kamu belajar.

The Medical Duo said...

Nisa': InsyaAllah, teruskan membaca entry2 kami ye? :)

Bunga Lavender said...

salam....ape perbezaan antara asthma ngan bronchitis ye Doc?tQ ~urgent~^_^

The Medical Duo said...

Lavender: both of them are respiratory problem happen bila respiratory passage become narrow. But there are distinct differences between them:

Bronchitis from it's name is the infection of the bronchus. Asthma is not an infection.

Bronchitis is a temporary disease je..while asthma is a permanent disease.But somehow in certain cases the attack become less when the patients get older.

Bronchitis usually accompanied with fever, but no fever in case of asthma.(bila ade infection, fever mesti ade)

In case of treatment plak..doc akan prescribe antibiotics, humidifiers(gas yg doc bagi kat awk tu) and cough medicines. Asthma plak is treated by inhalers, allergy medications and also humidifiers.

Any doubt pliz PM me ASAP :)

Mujahid Perantau said...

erm..lw boley nk tnya cikit lw ubatan MDI kita kehabisan dlam wktu kesesakan..tmbah2 pulak time 2 jalan jem..boleh x kita guna je terapi oksigen with use venti mask..dn posisikan dlm fowles..

The Medical Duo said...

Asthma is bronchoconstriction... so sy pon x sure sgt pasal usage of oxygen to ease the attack. Is it pure o2 or is it nebulizer u mean? Maksud u, u have the neb mechine with u dalam kereta and then u wanna switch it on masa jem ke? If that so, i think helps if its is ventolin sorts of meds. But if its pure O2 im not sure la jugak. Huhu...
Kalau pakai venturi boleh je.. tapu usually venturi pakai for kids kalau x silap. Betulkan sy kalau sy salah sbb dh ingat2 lupe. Hehe..

About Fowler's pon sy x tahu nk komen camne. I get back to u later ok? Btw thanks for the Q ^^

Anonymous said...

Doc..ank saya didiognis bronchitis.. 6 hr di hospital.. Skrg doc nasihat suruh use inhaler for 3 month.. Saya pun confius kenape kena continue use inhaler..need ur advice on this..

keton Azmy said...

Assalamualaikum DR... Saya memang ada asma sejak lahir... Tetapi Sejak kebelakangan ini semakin kurang ... Boleh dikatakan saya hanya menyedut ubat pelega inhaler 2 kali dlm setahun...Saya sedut wap air panas utk mencairkan kahak...selain itu, saya ada juga menggunakan suppement utk lebih menjaga kesihatan... Masalahnya sekarang ialah... Saya selalu mengalami bunyi wheezing semasa tidur atau bangun tidur ... Selepas itu, saya akan batuk dan mengalami sesak nafas trutama ketika demam ... Paling lama berlaku dlm masa 3 jam... Biasanya selepas pukul 9 pagi dan keatas.. sesak nafas itu akan hilang dengan sendirinya tanpa menggunakan inhaler... Soalan saya
1)Adakah simptom di atas menunjukkan saya penghidap asma yg kronik
2)saya pernah terbaca dalam akhbar, ada pembedahan yang boleh dilakukan untuk membesarkan salur pernafasan? Boleh DR nyatakan kos dan jenis pembedahannya?
3) postur tidur yg betul utk elak bunyi wheezing terjadi...

Terima kasih, DR...

Post a Comment